• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Da li je Željo povlašten u odnosu na Borac?

Autor mondo.ba

U četvrtak se održava sjednica Drugostepene komisije za licenciranje FS BiH, na kojoj će se odlučivati o žalbi Željezničara za nastup u Evropi i žalbama Slobode, Čelika i Krupe za licencu u Premijer ligi BiH u sljedećoj sezoni.

 FK Željezničar, Slavko Petrović, licenca, FS BiH (FOTO) Izvor: MONDO/Samir Cacan

Veoma interesatno je što održavanje sjednice nije posebno najavljeno iako će se odlučivati o važnim pitanjima koja jako interesuju fudbalsku javnost u BiH.

Da se podsjetimo, Željezničar nije dobio licencu za nastup u UEFA takmičenjima zbog toga što je bivšem treneru Slavku Petroviću dug po odluci FIFA isplatio 04.04.2019. godine, nekoliko dana poslije roka koji je istekao 31.03.2019. godine, a koji je utvrđen Pravilnikom o licenciranju FS BIH.

Po donošenju odluke Prvostepene komisije za licenciranje rukovodstvo Želje je održalo konferenciju za štampu na kojoj je tvrdilo da je uplatu pokušalo da izvrši 28.03.2019. godine, ali uz svoje tvrdnje nisu iznijeli nijedan dokaz. Sa druge strane, u javnosti se pojavila prepiska elektronske pošte između Željezničara i advokata Slavka Petrovića iz koje je očigledno da je Željezničar nudio Petroviću zaključenje antidatiranih sporazuma.

Tragom ovih informacija, MONDO je došao u posjed cjelokupne prepiske i dokumenata razmijenjenih između Željezničara i Slavka Petrovića od 04.04.2019. i 05.04.2019. godine. Iz dokumenata koje dajemo na uvid je očigledno da je Željezničar zahtijevao potpisivanje antidatiranih sporazuma sa datumom od 31.12.2018. godine, a potom i potpisivanje dokumenata lažne sadržine, a u vezi sa postojanjem sporazuma o isplati duga. Na dokumentima se nalaze pečat i potpis suspendovanog direktora Željezničara Mirsada Šiljka. Prema našim informacijama, sva ova dokumentacija je u posjedu FS BIH.

Iz prepiske proizilazi da je Željezničar odmah po izvršenoj uplati bio svjestan učinjenog propusta i da je svoju grešku pokušao da ispravi.

Naši izvori navode da je činjenično stanje koje je utvrdila Prvostepena komisija za licenciranje istovjetno sa ovom koja se nalazi pred Drugostepenom komisijom za licenciranje, te stoga ne postoji pravna osnova da se Željezničaru usvoji žalba i izda licenca, budući da je klub sa "Grbavice" očigledno zakasnio sa izmirivanjem obaveze.

Istovjetna situacija se desila i tokom prošlogodišnjeg postupka licenciranja kada je banjalučki Borac zakasnio sa uplatom duga FK Džaja, ali se tada Drugostepena komisija za licenciranje držala Pravilnika i kriterijuma, te je Borac preselila u Prvu ligu Republike Srpske.

Da li u fudbalu BiH važe ista pravila za sve klubove, saznaćemo danas nakon sjednice.

Ukoliko FS BIH izda licencu Željezničaru naći će sa na tapetu UEFA, govori iskustvo iz susjedne Srbije. Naime, FS Srbije je Vojvodini izdao licencu za takmičenje u UEFA takmičenjima za sezonu 2017/18, iako novosadski klub nije ispunjavao uslove za takmičenje, te je zbog toga FSS kažnjen novčanom kaznom od 250.000 evra. Pored novčane kazne FSS se nalazi pod posebnom prismotrom, te će u slučaju ponavljanja istog prekršaja klubovi iz Srbije izgubiti pravo nastupa u UEFA takmičenjima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC