• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitka za LŠ do poslednjeg kola i nova krv Serije A!

Autor mondo.rs

Poslednje kolo najjačeg prvenstva Italije na programu je večeras i sutra, a odluka o tome ko će ispasti i ko će u Ligu šampiona "pašće" u nedelju uveče.

Nekada najbolja liga sveta ove sezone vratila se nekoliko koraka bliže onom što je predstavljala na prelazu dva milenijuma. Iako je pitanje prvaka bilo odlučeno i pre početka takmičenja, kvalitet "ostatka", zanimljiva borba za Ligu šampiona i ritam igre povratili su deo izgubljenog ugleda Seriji A.

U redu, najjače prvenstvo Italije i dalje je daleko od svojih najslavnijih dana, i možda su uzbuđenje i napetost rezultat mediokriteta onih ekipa koje su nekada bile strah i trepet širom Apenina više nego što su plod istinskog napretka, ali evidentno je da se stvari na "Čizmi" menjaju na bolje.

Pitanje najboljeg u državi ne postavlja se već osam godina. Od svog dizanja iz pepela nakon "kalčopolija" i ponovnog uspostavljanja sigurnosti početkom ove decenije, Juventusov tron je siguran.


Uspeli su da se izdignu nad prosečnošću lige i nadmaše milanske rivale oteravši ih u godine loših izbora i tapkanja u mestu, pa tako i ovu takmičarsku godinu ispraćaju pozlaćenih ruku i širokog osmeha.

Poslednji put pred pauzu, "bjankoneri" će za loptom juriti usred Đenove, na gostovanju Sampdoriji koja će biti bez većih ambicija na kraju prvenstva u kojem su zasigurno mogli da urade više.


Lepša strana medalje Sampa jeste prvi deo sezone, kada su bili jedno od prijatnijih iznenađenja u ligama "petice" i prikazivali lepe predstave svima onima koji su izdvojili vreme da bace oko na njihove utakmice. Sutra će igrati za prestiž, svi vole da pobede šampiona, to mu dođe kao dokaz kvaliteta i jasan pokazatelj uspeha. 

Oni će igrati i za Fabija Kvaljarelu koji bi dodatno mogao da popravi svoj učinak i još ubedljivije osvoji laskavo priznanje najboljeg strelca Serije A u 37. godini života, budući da sada na svom kontu ima 26 pogodaka, četiri više od prvih pratilaca.


Titula "kapokanonijerija" možda je ostala samo san za Duvana Zapatu koji se zajedno sa Kšištofom Pjontekom nalazi na drugom mestu, ali njegov cilj u poslednjem meču sezone, posmatrano kroz prizmu avgusta 2018, biće više neočekivan – pobeda nad Sasuolom za poziciju u Ligi šampiona.

Njegova Atalanta ima stvari u svojim rukama pred gostovanje – na kom će nominalno biti domaćini s obzirom da je njihov stadion srušen, te je ovo jedino raspoloživo rešenje – crno-zelenima i priliku da sezonu iz snova okončaju najlepšim mogućim buđenjem u realnosti elite.

Đan Pjero Gasperini i njegova ekipa predvođena Papuom Gomezom zaslužili su mesto za stolom najboljih briljantnim partijama koje su pružali tokom 37 kola, pobeda bi bila garant plasmana u najjače evropsko takmičenja, a to bi značilo i da će makar jedan od milanskih velikana morati da se zadovolji "jeftinijim ulaznicama".


Godina u "gradu mode" ponovo je podelila ljubitelje fudbala. Nova velika ulaganja, bombastični transferi i najava povratka na najveću scenu trebalo je da rezultiraju velikim rezultatima, a na kraju su ipak doneli nedorečenu borbu do poslednjeg dana za treće i četvrto mesto na tabeli.

Inter će imati priliku da osigura svoje mesto u društvu najboljih pobedom u, sudeći prema tabeli, lakšoj utakmici sa Empolijem na domaćem terenu.

Taj meč praktično drži ključeve odluke šampionata na obe strane lestvice, budući da bi pobeda "nerazura" značila njihov povratak u Ligu Šampiona i zavisnost sutrašnjih rivala od drugih rezultata kada je u pitanju ostanak u ligi. Pobeda ekipe iz Toskane zakomplikovala bi situaciju na "dnu", zvanično bi osigurali opstanak i ne bi morali da brinu za rezultat Đenove koja im je glavni takmac.


Ekipa sa "Marasija" će gostovati Fiorentini, ekipi koja je osigurala učešće u Seriji A naredne sezone i sada igra za popravljanje utiska koji su ostavili. 

Činilo se da imaju tim za više od 15. mesta na kojem su sad, ali neke loše partije dovele su ih u donji dom, ali bez opipljivije opasnosti, pa su sutra akter meča odluke o ispadanju, ali bez šansi da se uprljaju drugoligaškim blatom. 

U slučaju poraza Empolija sa dva ili više razlike, Đenovljanima će biti dovoljan i bod kako bi ostali u ligi, ali do poslednjeg minuta neće biti potpuno sigurni, jer o njihovoj sudbini odlučuju druge ekipe.

Na vrhu tabele šanse za mesto u najprestižnijem turniru Evrope imaju još i Milan i Roma. 

"Rosoneri" će gostovati SPAL-u, na papiru lakom protivniku, ali imaju bod manje od Intera i dva manje od Atalante, pa nisu ni blizu odlučivanja o sopstvenoj sudbini. Pobeda na ovom gostovanju za njih bi bila lukrativna samo kada bi jedna od dve ekipe ispred njih "kiksnula" i svojom greškom im otvorila vrata borbe za "ušati" trofej.


U sličnoj situaciji su i Rimljani, samo da bi oni dogurali do pozicija tri i četiri potrebno je da se desi pravo malo čudo ukoliko u vidu imamo činjenicu da zaostaju tri boda za Interom koji je prvi na poziciji koja garantuje Ligu šampiona.

Oni će morati na gostovanju da pobede Parmu, kojoj ova utakmica ne znači ništa, i da se nadaju kolapsu u duelima svih svojih konkurenata za "najskuplje" pozicije. 

U "donjem domu" je situacija manje-više rešena po pitanju ugroženih, ali teoretske šanse da završi u drugom rangu takmičenja ima i Udineze koji bi sutra morao da izgubi ubedljivim rezultatom u gostima Kaljariju, dok bi Empoli i Đenova trebalo da ostvare trijumfe, kako bi "zebre" izgubile status prvoligaša.


Takav ishod je malo verovatan, pogotovo kada znamo sa kim će se u svojim poslednjim ovosezonskim bitkama susresti sva tri tima koja su u opasnosti, pa se veruje da će se treći putnik u drugu ligu tražiti između timova u kom nastupaju Rade Krunić na jednoj, i Darko Lazović i Ivan Radovanović na drugoj strani.

Poslednji meč sa rezultatskim značajem jeste duel Torina i Lacija koji bi mogao da odluči poslednjeg učesnika Lige Evrope iz Italije naredne godine. 

Ukoliko "bikovi" sutra izbore pozitivan rezultat u susretu sa osvajačem kupa Italije za ovu sezonu, koji je time i osigurao plasman u evrotakmičenje, zauzeće sedmo mesto i izboriti i sami izlazak u Evropu. 

U slučaju pobede gostiju, nebeskoplavi bi uspeli da se domognu sedmog mesta, potvrde svoje mesto u drugom po rangu internacionalnom takmičenju na kontinentu i tako spreče sutrašnje rivale u borbi za fudbal van Italije. 

Sve u 16 sa Borisom: "Derbi Italije", ali pošten!

Danas će biti odigrani dueli "bez značaja". Oproštaj od Serije A imaće u međusobnom duelu Frozinone i Kjevo, dok će u Bolonji ekipa Siniše Mihajlovića moći da odahne nakon napetog prvenstva i zatvori sezonu utakmicom sa drugoplasiranim Napolijem

Italijani su pokazali da mogu da se vrate tako gde im je mesto, zvezde ponovo žele da igraju fudbal na Apeninima, a nadamo se da će ovo biti samo prvi korak ka povratku Serije A na mesto na kojem zaslužuje da bude. 

Sezona u kojoj je odluka na oba kraja tabele i dalje "živa" u poslednjem kolu jasno ukazuje na povratak fudbalskih tenzija u Italiji, a čini se da će toga u narednim godinama biti sve više...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC