BiH mora Abu Hamzi isplatiti devet hiljada evra

Autor:

BiH će morati da isplati 9.000 evra Imadu el Husinu, poznatijem kao Abu Hamza, zbog kršenja Evropske konvencije za ljudska prava, odlučio je Evropski sud za ljudska prava.

0
A- A A+
Abu Hamza Foto: Anadolija/ Mustafa Ozturk

Sud je utvrdio da su njegova prava prekršena pritvorom u BiH od avgusta 2014. godine do septembra 2016. godine, na osnovu člana 5 stava 1 iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U jučerašnjoj odluci suda navodi se da član 5 stav 1 nije prekršen pritvorom u periodu od jula 2012. godine do marta 2013. godine, kao ni od marta do avgusta 2014. godine.

Abu Hamza je rođen u Siriji, a tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine borio se u mudžahedinskoj jedinici.

El Husin je dobio državljanstvo BiH, koje mu je ukinuto 2007. godine, a u oktobru 2008. godine je smješten u centar za pritvor migranata, kada je procijenjeno da predstavlja prijetnju po bezbjednost.

On je zatražio azil, ali je njegov zahtjev odbijen i izdat je nalog za njegovo deportovanje u februaru 2011. godine.

U martu 2012. godine izdat je novi nalog za deportovanje Abu Hamze, ali su mnoge zemlje u Evropi i na Bliskom istoku odbile da ga prime.

Abu Hamza je u februaru 2016. godine uslovno pušten na slobodu, uz zabranu napuštanja mjesta u kojem živi i obavezu redovnog javljanja u policijsku stanicu.

BiH je od 2014. godine pokušavala da pronađe zemlju koja će prihvatiti Abu Hamzu, a 38 zemalja je odbilo da to učini, pa je morao biti oslobođen jer je istekao najduži dozvoljeni period pritvora.

On trenutno živi na Ilidži u Kantonu Sarajevo, a u bivšu Jugoslaviju došao je još osamdesetih godina prošlog vijeka kao student.

Tagovi:

Ostale vijesti