Švrakava – vodeni raj kraj Banjaluke (VIDEO)

Autor:

Na granici opština Banja Luka i Čelinac, u mjestu Bastasi, smješten je vodopad Švrakava, omiljeno mjesto biciklista i avanturista iz prirode.

Švrakava – vodeni raj kraj Banjaluke (VIDEO) Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

Švrakava je prilično nepristupačna lokacija i često postavljaju pitanje - kako do vodopada? Instrukcije kažu ovako: najlakše ćete prići putem koji vodi desnom obalom Vrbasa, iz sela Karanovac, koje je udaljeno 11 kilometara južno od Banjaluke. Na oko dva kilometra idući od mosta u Karanovcu, u pravcu Kneževa, potrebno je skrenuti lijevo ka selu Bastasi. Nakon uspona na prevoj, makadamski put obara desno u dolinu Švrakave.

Švrakava, vodopad, slap, potok Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

Put do samog vodopada je prilična egzibicija. Zidovi stijena koje okružuju vodopad prošarani su pukotinama i zato morate da budete veoma spretni dok se penjete i naravno - u udobnoj obući namijenjenoj za ovu avanturu. Naš fotoreporter je, uz pomoć šarmantne asistentkinje, uspio da snimi jedno od najljepših mjesta u okolini Banjaluke. Prizor koji su ugledali bio je čaroban.

Pogledajte VIDEO.

U turističkoj ponudi grada Banjaluka nude mogućnost organizovanja kanjoninga na Švrakavi. Ova tura može da traje od jednog do dva časa, u zavisnosti od količine vode u kanjonu i na samom vodopadu. Posjetioci, naravno, dolaze i na jednodnevne izlete na ovaj lokalitet.

Švrakava, slap, vodopad Foto: MONDO/ Vedran ševčuk

Napomena: Zatekli smo priličnu količinu smeća, tako da neki posjetioci koji prvi put dođu da vide čarobnu Švrakavu  razočarano napuste ovo mjesto. Apelujemo na sve posjetioce da smeće pokupe i ne ostavljaju nered na ovom lijepom mjestu. 

Ostale vijesti