Gospodin umjetnik: Najbolje uloge Bate Stojkovića

Autor:

Na dan kada je rođen velikan srpskog filma, podsjećamo se njegovih najboljih uloga i replika.

2
A- A A+

Izvor: MONDO

Legendarni glumac Danilo Bata Stojković rođen je na današnji dan, 11. avgusta 1934, a napustio nas je 2002. godine.

"Maratonci trče poslednji krug", "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun", "Varljivo leto '68", "Kako sam sistematski uništen od idiota", samo su neki od kultnih filmova u kojima je igrao od početka šezdesetih.

Filmske i TV uloge pamtimo i prepričavamo, ali jedna od Batinih najvećih ljubavi bila je pozorište. Bio mu je toliko predan, da nipošto nije propuštao predstave, čak ni kada bi se razbolio. Igrao je "Lupusa" u Ateljeu 212 i "Profesionalca" u Zvezdara teatru svega nekoliko nedjelja prije smrti.

Veoma rijetko je bio zadovoljan svojim ulogama, i nije volio da ga hvale. Doduše, priznao je da je rijetko zadovoljan i tuđim dostignućima - Bata je uvijek insistirao na najboljem.

Govorio je da je za njega pozorište uvijek na prvom mjestu. Na drugom je bila kafana, gdje bi glumac trebalo da popije "zasluženo piće", a ne piće kojim će se okuražiti i pripremiti za svoj posao. Na trećem mjestu bila je njegova supruga Olga, koju je u pozorištu upoznao i sa kojom je proveo decenije.

Govorio je često možete sresti glumca, ali rijetko umetnika. A o njemu je Gaga Nikolić rekao da često slušamo o tome koliki je Bata glumac, ali ne i koliki je gospodin.

Ilija Čvorović, Brka, Laki Topalović, Babi Papuška, prije svega gospodin i umjetnik, ostaće zauvijek u našim srcima! A koju ste vi ulogu najviše voljeli, i zašto, napišite nam u komentarima!

Tagovi:

Ostale vijesti