Rižoto sa bundevom

Autor:

Oduševiće vas mirisom i ukusom!

0
A- A A+
rižoto Foto: GULIVER/GETTY IMAGES PLUS/ISTOCK/IKO636

  Ako čeznete za mirisima i ukusima jeseni, u prodavnici možete nabaviti bundevu i napraviti ovaj izdašni rižoto. Bogatu aromu daće mu žalfija i malo belog vina.

Sastojci:

300 grama pirinča

500 grama bundeve

Tri manje glavice luka

Pet čenova belog luka 

Jedan decilitar belog vina

So, biber

Kocka supe od povrća

Pola kašičice šećera

Maslinovo ulje

Žalfija

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni. Bundevu oljuštite i isecite na kockice, stavite na pleh i prelijte maslinovim uljem. Dobro posolite i pobiberite, i pecite oko 30 minuta, dok ivice ne potamne a komadi budu mekani kada ih bocnete viljuškom.

Za to vreme, u većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i dodajte luk iseckan na rebarca. Pržite ga na srednjoj vatri, i pospite sa malo šećera kako biste ubrzali proces karamelizacije.

Kada luk potamni, dodajte sitno seckan beli luk i žalfiju. Zalijte vinom, dinstajte nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a zatim umešajte pirinač. Kocku za supu rastvorite u 500 mililitara kipuće vode, i nalivajte supom pirinač uz lagano mešanje. Tajna dobrog rižota je u mešanju i postepenom dodavanju tečnosti, pa budite strpljivi, trebaće vam dvadesetak minuta u zavisnosti od sorte pirinča i možda ćete morati da dodate još vode.

Kada je pirinač al dente, umešajte komadiće bundeve, promešajte i sklonite s vatre. Ostavite da "odmori" desetak minuta pre serviranja.

Kako vi pripremate rižoto? Recite nam u komentarima!