Tramp otpustio i Boltona: Šta to znači za Kosovo?

Autor:

Američki predsednik Donald Tramp otpustio je danas savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Boltona.

Tramp otpustio i Boltona: Šta to znači za Kosovo? Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Kako je naveo na Twitteru, Tramp je zatražio ostavku jer se sa Boltonom nije slagao "oko brojnih pitanja".

On je na svom Twitteru nalogu naveo da je prethodne noći obavestio Boltona da njegove usluge više nisu potrebne Beloj kući i da se snažno protivio brojnim njegovim predlozima, kao i drugi u administraciji.

"Zbog toga sam mu tražio da podnese ostavku, što je on i učinio jutros. Zahvalio sam se Džonu na njegovoj službi. Sledeće nedelje imenovaću novog savetnika za nacionalnu bezbednost", napisao je Tramp.

Da li se među pitanjima o kojima se Bolton i Tramp nisu slagali nalazi i način rešavanja problema Kosova, zasad nije jasno.

Bolton je važio za čoveka kome nije bilo strano razrešavanje Gordijevog ćvora na Kosovu razgraničenjem.

On je i javno, u nekoliko navrata pravio iskorake kada je reč o politici Vašingtona prema pitanju KiM, poručivši da se SAD "neće uključivati u dijalog između Srbije i Kosova o razmeni teritorija, ali i da ne isključuju teritorijalne korekcije",navele su nedavno "Večernje novosti".

Zbog toga se našao i na meti kritika pojedinih političkih krugova u SAD, jer su najveća kočnica da Amerika zaigra na kartu podele ili korekcije granica u nastavku dijaloga kadrovi koji su u Stejt departmentu preostali iz vremena "dinastije Klinton".

Bolton je trebalo da poseti Beograd i Prištinu, ali do tog puta nije došlo zbog političke krize na Kosovu i vlade u ostavci, pa nije bilo relevantnog sagovornika.

U kom pravcu ide Trampova politika prema samoproglašenom Kosovu i Srbiji, ostaje da se vidi po imenovanju nove desne ruke u Beloj kući.