Rudarima dobili obećanja i izašli iz jame

Autor:

Predstavnici Rudnika mrkog uglja "Zenica" i "Elektroprivrede BiH" dogovorili su danas u Sarajevu aktivnosti kako bi bio deblokiran račun ovog rudnika, te izvršene obaveze prema rudarima. Rudari-štrajkači izašli iz jame.

0
A- A A+
Zenica, rudari Foto: Haris Badzic/Anadolija

Nakon više od 33 sata boravka u jami rudnika, rudari su izašli iz jame, prenose federalni mediji.

Prisutni rudari ispred Stare jame dobili su obećanje da će im biti isplaćen topli obrok.

Rudari su istakli da se neće razići dok im ovu informaciju ne potvrde nadležni u Rudniku, te prvo izrazili nevjericu u uplatu toplog obroka.

"Čekamo da nam dođe SMS da su legla sredstva. Tek kada to bude, vjerovaćemo, pa da idemo djeci kupovati opremu za školu", rekao je jedan od rudara.

Predsjednik podružnice Sindikata Stare jame Elvedin Avdić je kazao da su rudari koji su izašli radili i da je to samo jedna smjena.

"Ima ovdje na rudniku čistiti, kao što ima i u vladi, ali mi se osjećamo ponosno. Bio sam u Sarajevu, opet sam sišao i rekao da neću izaći dok se sve ne riješi. Mi više nećemo ići pred Vladu već ćemo biti u jami i kopaćemo. Stara jama je rentabilna, a očekivali smo ovu situaciju. Država nam ne valja. Za svoj nerad su dobili i tople obroke i doprinose, a ne rade ništa za narod u BiH. Mi iskopamo, a nama nema. Bili smo spremni ostati dolje, neka zatrpaju i jamu i nas, ali neka onda hrane naše
porodice", kazao je Avdić.

Na sastanku predstavnika rudnika i "Elektroprivrede" je dogovoreno da "Elektroprivreda BiH" za rudnik "Zenica" uplati određeni iznos Poreskoj upravi Federacije BiH, nakon čega će račun biti deblokiran.



Tagovi:

Ostale vijesti