• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republičko tužilaštvo analiziralo dokumente: Za liječenje korišten i tehnički kiseonik

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Iz Republičkog javnog tužilaštva RS danas je stiglo saopštenje u kojem se između ostalog navodi kako je utvrđeno da je "veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata" u UKC RS, ali da je slučaj u nadležnosti Okružnog javnog tužilaštva.

 Republičko tužilaštvo o kiseoniku Izvor: Envato

Republičko javno tužilaštvo (RJT) se oglasilo, navodi se, povodom napisa u medijima koji se odnose na zloupotrebe prilikom nabavke tehničkog kiseonika za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), a u saopštenju navode da na osnovu dokumentacije u koju su imali uvid, ne postoje dokazi o udruživanju radi kriminala ili zloupotrebi položaja, ali da postoje o korištenju tehničkog kiseonika u medicinske svrhe.

"Iz dokumentacije pribavljene od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine utvrđeno je da je TGT a.d. Laktaši tokom 2020. i 2021. godine, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske isporučio određene količine medicinskog kiseonika, a da za to nije imao dozvolu agencije za promet lijekovima – medicinskim kiseonikom na veliko, da se bavio i jednim dijelom proizvodnog procesa gasa - kiseonika, iako takođe nije imao dozvolu za proizvodnju lijekova izdatu od nadležne Agencije. Utvrđeno je i da je veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata", saopšteno je iz RJT.

Povezano

Navodi se da su zaključci izvedeni na osnovu dokumentacije koja im je dostavljena od strane Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci iz krivične prijave koju je podnio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković protiv Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Vlade Đajića, direktora UKC i Stanislava Čađe, direktora Akcionarskog društva ''Tehnogas'' - TGT iz Laktaša, a zbog postojanja osnova sumnje da su ova lica počinila više krivičnih djela, od kojih i krivična djela "Udruživanje radi vršenja krivičnih djela", "Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" i "Nesavjestan rad u službi" za koja djela je nadležno Republičko javno tužilaštvo.

Tužilaštvo je izuzelo kompletnu tendersku dokumentaciju u vezi sa nabavkom medicinskih i tehničkih gasova za potrebe UKC RS, na osnovu koje je utvrđeno da je u oktobru 2020. godine raspisan otvoreni međunarodni postupak za javnu nabavku medicinskih i tehničkih gasova za potrebe UKC, da se kao jedini ponuđač prijavila firma TGT a.d. Laktaši sa kojom je zaključen Ugovor o kupoprodaji medicinskih i tehničkih gasova, ukupne vrijednosti 2.085.849,09 KM, te da je gas isporučivan prema cijeni određenoj predmetnim ugovorom.

 Republičko tužilaštvo o kiseoniku Izvor: Mondo - Ivana Šimundža

"Na osnovu analize pribavljene dokumentacije utvrđeno je da ne postoje dokazi da su prijavljena lica (Šeranić, Đajić i Čađo) djelovali kao grupa ili organizovana kriminalna grupa, niti dokazi da je pribavljena imovinska korist ili drugom nanesena šteta ili teža povreda prava drugog, jer je postupak nabavke medicinskih i tehničkih gasova proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, a plaćanje isporučenih količina kiseonika vršeno je po cijenama određenim ugovorom", kažu u Republičkom tužilaštvu.

Međutim, nastavljaju, u odnosu na drugi dio krivične prijave koji se odnosi na krivična djela protiv zdravlja ljudi, protiv pravnog saobraćaja i protiv privrede i platnog prometa, odnosno upotrebu tehničkog kiseonika radi liječenja pacijenata i klasifikovanje ovog gasa kao medicinskog lijeka te njegovog uticaja na zdravlje pacijenata i štetnost za zdravlje ljudi, nadležno je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, zbog čega je cjelokupan spis dostavljen ovom tužilaštvu na nadležno dalje postupanje.

Afera "Kiseonik"

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prije nekoliko mjeseci je u javnost iznio tvrdnje da firma "TGT Tehnogas" iz Laktaša nema dozvolu za promet lijekova, odnosno medicinskog kiseonika, koji se koristi kao lijek. Tada je podnio prijavu tužilaštvu tvrdeći da se u UKC RS isporučuje kiseonik koji nije prošao kontrole, a da je posao povjeren firmi koja ima dozvolu za uvoz tehničkog, ali ne i medicinskog kiseonika.

Nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila TGT-u proizvodnju i promet ovog proizvoda, uz objašnjenje da firma nema dozvolu za ove djelatnosti, u UKC RS stizao je kiseonik koji je isporučivala kompanija "Messer".

U UKC RS i Vladi RS tvrde da je kiseonik ispravan za medicinsko liječenje, a predočili su i dokaze i rezultate laboratorijskog testiranja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE