• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija u Banjaluci ove godine zaplijenila više od 40 kilograma droge, najviše marihuane

Autor Bojana Ninković

U periodu od 15. novembra do 15. decembra obilježava se međunarodni dana borbe protiv bolesti zavisnosti koji obilježava i Policijska uprava Banjaluka.

 Izvor: MONDO/Bojana Ninković

U banjalučkoj policiju kažu da su prethodnom periodu tokom 11 mjeseci 2020. godine sproveli niz preventivnih ali i represevnih aktivnosti iz ove oblasti koje su dale rezultate.

''Sproveli smo i nekoliko operativnih akcija kodnih naziva „Alfa 2“, „Eskort 2“ „Fejs“ i „Vidikovac“ i one su rezultirale oduzimanjem određene količine opojnih droga: kokaina oko 1,3 kg, marihuane oko 40,3 kg, kanabis-sjemenki oko 146 grama, kanabis-stabljika 44 komada, amfetamina i spida oko 370 gr, ekstazija 144 komada, 200 komada medicinskih droga," istakao je načelnik sektora Kriminalističke policije PU Banjaluka, Jovan Stojičić.

Policija je u petak na Trgu Krajine građanima dijelila promotivni materijal u akciji pod nazivom "Izaberi prave vrijednosti."

Cilj ove akcije je da što više građana upozna o opasnostima bolesti zavisnosti u koju svakako spada i zavisnost od opojnih droga .

Stojičić je naveo da je za prvih 11 mjeseci ove godine u oblasti zloupotreba opojnih droga otkriveno 48 krivičnih djela zbog kojih je policija nadležnom tužilaštvu dostavila 42 izvještaja kojima je obuhvaćeno 57 osumnjičenih lica, a podnesena su 174 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 179 osoba.

U nastavku izdvajamo korisne i edukativne savjete i informacije iz promotivnog materijala "Izaberi prave vrijednosti."

policija, milicija, policija rs Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Kako se počinje sa drogom? 

Prva iskustva sa drogama započinju najčešće u društvu zavisnika, sa partnerom, u kući, na ulici, i skrivena su o onih koji to ne smiju znati. 

Drogiranje počinje najčešće iz radoznalosti, nagovorom druge osobe, pridruživanjem grupi vršnjaka, bježanjem iz stvarnosti i sl. Zavisnik ne razmišlja o zavisnosti o drogama, zdravlju i drugim problemima koji dolaze usljed drogiranja. On obično kasno sazna da je postao zavisnik o drogama, a kada dođu apstinencijske krize, tada već bude kasno.  Zavisnik počinje da luta, boreći se po svaku cijenu da nabavi drogu. Tada počinje duševno i tjelesno da propada. 

Živite sa svojim djetetom, a ne pored njega!

Pružite djetetu emotivnu i moralnu podršku, nije preporučljiva ni pretjerana briga, kao ni pretjerano zanemarivanje, dijete treba voljeti i ukazivati mu na izazove života, od načina kako ga usmjeravamo u život zavisi kakva će ličnost postati, moramo prepoznati njegove želje, potrebe i sklonosti, uspostaviti odnos pun povjerenja.

Kako možete znati da vaše dijete koristi drogu?

Nijedan od pokazatelja sam po sebi nije dovoljan jer se najčešće radi o kombinaciji više znakova. Promjena ponašanja u odnosu na školske obaveze, česti izostanci, slabiji uspjeh u školi, neuobičajeni ispadi u ponašanju ili napadi bijesa, napetost i razdražljivost, veća neodgovornost prema obavezama nego ranije, krupne promjene stavova i sistema vrijednosti, zapušten izgled, nošenje naočara za sunce u neodgovarajuće vrijeme, nošenje odjeće sa dugim rukavima, čak i po toplom vremenu, druženje sa osobama koje uzimaju drogu, napuštanje starih drugova, nagla popularnost kod drugova koji su stariji i nepoznati porodici, češći tajanstveni telefonski razgovori koji su 'šifrovani', nestajanje novca ili stvari iz kuće, neuobičajene i češće pozajmice novca od prijatelja, roditelja i rođaka, tajanstvenost u ponašanju i pokušaji da se sakriju od roditelja razlozi čestih kratkotrajnih izlazaka iz kuće ili dolazak nepoznatih osoba u kuću, promjene normlanog obrasca spavanja (manje ili više nego uobičajeno, često drijemanje), široke ili izrazito uske zjenice, čest upotreba kapi za oči (zbog crvenih očiju), usporen i nerazumljiv govor, povremene smetnje u koordinaciji pokreta, česte žalbe i simptomi bolesti (glavobolja, muka, podrhtavanje, simptomi nalik na grip, povraćanje, tromost, zaboravnost),  promjena u težini ili neuobičajeni obrazac uzimanja hrane (vrsta, količina, doba dana). 

Šta da radite ako otkrijete da vaše dijete uzima drogu? 

Odlučno, bez straha i okolišanja, razgovarajte sa djetetom, suočite ga sa dokazima, kad je pod dejstvom supstance, ne započinjati razgovor, nego sačekajte da ga stanje prođe, pitajte ga za njegova osjećanja, preuredite svakodnevni život djeteta, njegove obaveze i aktivnosti i više ga uključite u život porodice, zakažite razgovor sa školskim psihologom, nastojte da saznate da li su nastavnici ili profesori nešto primijetili, u miru pretražite dječju sobu, školsku torbu bez znanja djeteta, biće vam potrebna podrška kako biste djetetu pružili pravu pomoć (porodice, prijatelja, profesionalaca), ne okrivljujte dijete, nastojte da saznate zašto to čini, jasno mu pokažite da ga volite pored toga što se ne slažete sa onim što radi, ne povlačite se zbog srama, misleći kako vam se dogodila velika nesreća, nego u oporavak vašeg djeteta uključite što veći broj osoba, od prijatelja do stručnjaka, budite uporni i istrajni, puni razumijevanja i ljubavi, ali i odlučni, ne dozvolite da vas izmanipuliše, nemojte pristati na molbu 'prestaću ako ne kažeš tati' i sl., testirajte dijete na opojne droge. 

Kako izgledaju, i koji su simptomi kod uzimanja pojedinih opojnih droga? 

Marihuana 

iStock / Getty Images Plus
iStock / Getty Images Plus
Izvor: Guliver / Getty Images , iStock / Getty Images Plus/Seestock

Izgled: U obliku duvana, u obliku sušenih listova, u obliku genetski modifikovane marihuane 'Skank', a poznato je da se od kanabisa dobija i hašiš droga oblika smeđih ili crnih kolačića  sličnih smoli. Smeđe je boje. 

Simptomi: Proširene zjenice, zakrvavljene oči, opšte stanje slično laganom pijanstvu. Promjene boje glasa. 

Heroin 

heroin
heroin
Izvor: Pixabay

Izgled: Pojavljuje se u obliku bijelog praha, svijetlo smeđe boje zavisno sa kojom supstancom se miješa. Dobija se iz opijumskog maka. 

Simptomi: Uske zjenice, usporenost, pospanost, promjena boje glasa, usporeno disanje i usporen puls koji može završiti komom ili smrću. Ako se droga ušmrkava, konzument često šmrca. Ako se konzument fiksa, vide se ubodi po venama. 

Kokain

droga kokain spid heroin narkomani narkomaniji narkotici narkotik diler dileri Izvor: MONDO

Izgled:  Bijeli kristalni prah. Dobija se od biljke pod nazivom 'koka'. 

Simptomi: Često šmrcanje, hiperaktivnost, bezrazložna euforija, pogrešna optimistična procjena i percepcija ličnog stanja, proširene zjenice, moguće halucinacije i paranoja, sklonost hedonizmu. 

Ekstazi

ekstazi Izvor: mondo.ba

Izgled: U obliku malih bijelih ili obojenih tableta sa utisnutim motivima, raznih veličina i raznih oblika.

Simptomi: Hiperaktivnost, razdražljivost, gubitak apetita, nesanica, široke zjenice, ubrzan puls, suha usta i nos. 

LSD

lsd
lsd
Izvor: psychedelictimes

Izgled: U obliku tableta ili manjih natopljenih komadića papira, obično markice sa odštampanim popularnim likovima. 

Simptomi: Nepovezan govor, otežana komunikacija, proširene zjenice (stanje može biti slično psihozi, ludilu,...), moguće halucinacije, smetenost, dezorjentacija i čudno ponašanje. 

Ljepilo i isparljive otopine 

Način konzumiranja: Udisanjem isparenja, odnosno inhaliranjem. 

Psihički i fizički znakovi: Pospanost, osjećaj mučnine.

Štetna dejstva: Psihičke smetnje, halucinacije, može se umrijeti od prvog korištenja.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE