• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autoput Banjaluka-Prijedor: Parcelacija predviđa rušenje 137 objekata

Autor Dušan Volaš

U toku javnog uvida pristigao je znatan broj primjedaba i sugestija na Nacrt dokumenta koji se odnosio na teritoriju oba grada.

 Autoput Banjaluka-Prijedor: Parcelacija predviđa rušenje 137 objekata Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Najnoviji prijedlog plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor, po skraćenom postupku, predviđa rušenje 80 objekata na području Prijedora, od kojih je oko 30 odsto stambenih, a 70 odsto su pomoćni, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

"Od ukupno 80 objekta predviđenih za rušenje na dijelu trase auto-puta koja prolazi kroz grad Prijedor, na području Kozarca nalazi se 17 objekata-četiri kuće, 12 pomoćnih objekata i jedan objekat u ruševnom stanju", pojašnjeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da je predviđeno i rušenje 157 objekata na području grada Banjaluka, od čega su 40 odsto stambeni, a 60 odsto pomoćni objekti.

Generalni projekat izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor, na osnovu kojeg je potpisana koncesija, radio je CIP Beograd, navedeno je u saopštenju, te se dodaje da je prvobitni projekat predviđao oko 880 objekata za rušenje duž cijele trase auto-puta.

Ministarstvo je kao nosilac pripreme Plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor po skraćenom postupku, zajedno sa nosiocem izrade navedrnog akta - Institutom za građevinarstvo "IG" Banjaluka, koji je ovlašćen za izradu dokumenata prostornog uređenja, izvršilo zakonske obaveze i omogućilo učešće javnosti u izradi navedenog prostono-planskog dokumenta.

"Nacrt dokumenta bio je izložen na javni uvid od 20. februara do 5. marta 2020. godine u prostorijama gradova Prijedor i Banjaluka, kao i u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, a bio je dostupan i na veb portalu Ministarstva, o čemu su i stručna i najšira javnost blagovremeno obaviješteni. Za vrijeme trajanja javnog uvida održane su javne prezentacije u prostorijama navedenih jedinica lokalne samouprave", navodi se u saopštenju.

Tim Nacrtom plana parcelacije, kako se ističe, smanjen je broj objekata za rušenje duž cijele trase, a bilo je predviđeno rušenje 109 objekata na području grada Prijedor i 245 na području Banjaluke.

U toku javnog uvida pristigao je znatan broj primjedaba i sugestija na Nacrt dokumenta koji se odnosio na teritoriju oba grada.

"Nosilac izrade je stručnom analizom utvrdio opravdanost većeg broja pristiglih primjedbi, što je uslovilo potrebu izmjene planskog rješenja iz Nacrta dokumenta. Izmjena planskog rješenja kojim se otklanjaju primjedbe je uključivala značajnije izmjene planskog rješenja, te je shodno tome, utvrđena zakonska obaveza ponovnog javnog uvida propisana članom 49. Zakona o uređenju prostora i građenju", navodi se u saopštenju.

Nosilac izrade, pojašnjavaju u saopštenju, izradio je i dostavio nosiocu pripreme novi, korigovani Nacrt plana u oktobru 2020. godine, te je stavljen na ponovljeni javni uvid od 16. novembra do 30. novembra 2020. godine u prostorijama gradova Prijedor i BanjalLuka i Narodne skupštine Republike Srpske, o čemu je javnost, takođe, obaviještena. U toku trajanja javnog uvida izvršeno je i njegovo javno izlaganje.

"Nakon završetka ponovljenog javnog uvida, nosilac izrade Plana je sagledao i zauzeo stav prema novim dostavljenim prijedlozima, primjedbama i mišljenjima, te na osnovu toga pripremio Prijedlog plana parcelacije za auto-put Banjaluka – Prijedor po skraćenom postupku i dostavio ga nosiocu izrade u decembru 2020. godine", naglašava se u saopštenju.

Mještani protestovali protiv trase autoputa


Mještani Kozarca, protestvovali su danas na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, zahtijevaći izmještanje planirane dionice budućeg autoputa Banjaluka-Prijedor.

Mještani tvrde da bi trenutno zacrtana dionica autoputa presjekla naselje i imanja Bošnjaka povratnika u to naselje po pola.

˝Prema informacijama koje mi imamo, oko 60 stambenih objekata i 30 pomoćnih objekata bilo bi uništeno ako pomenuta trasa prođe zamišljenom putanjom kroz Kozarac. Problem je tu i poljoprivredno zemljište kojeg ima oko 7 hiljada hektara, sada presjecaju na dva dijela i direktno uzimaju preko 300 hektara za autoput“, tvrdi Mesud Trnjanin, mještanin Kozarca i odbornik u Skupštini Grada Prijedora.

Trasa autoputa koja je zamišljena mogla bi, prema mišljenju još jednog stanovnika te mjesne zajednice, Šerifa Jaskića, trajno da iseli oko hiljadu bošnjačkih povratnika koji trenutno žive u Kozarcu i okolnim mjestima.

˝Mi nismo protiv izgradnje autoputa, on svagdje treba, ali mi godinama upozoravamo da izgradnjom dionice koja je zamišljena presjecamo Kozarac na dva dijela. To bi bilo kao da neko planira da se mi konačno mirne duše možemo iseliti svi, ovo malo što nas je ostalo da živi u Kozarcu˝, poručio je Jaskić.

Predsjednik Udruženja logoraša Prijedora Hamdija Joldić, navodi da su mnogi mještani Kozarca, preko čijih imanja treba proći autoput, izgubili članove familije u proteklom ratu, a sada, kaže, trebaju izgubiti i svoja imanja.

˝Mještani su ovdje izgubili sve što su mogli. Najžalosnije što su izgubili svoje najrođenije. Još za njih 700 nestalih i ubijenih tragamo. Šta će dalje biti ne znamo, ali su mnogi spremni svoja imanja životima braniti. Ja sam izgubio svu svoju familiju pa neka nema ni mene˝, rekao je Joldić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE