• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sutra obilježavanje 79 godina od Bitke na Kozari 

Autor Dušan Volaš

Na Mrakovici će sutra biti obilježeno 79 godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

 Bitka na Kozari obilježavanje 2021 Izvor: Turistička organizacija Republike Srpske za mondo.ba

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da ovaj događaj zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Programom obilježavanja u 9.30 časova planiran je prijem zvanica u vili "Mrakovica", u 10.15 časova parastos kod spomen-krsta, u 11.00 časova polaganje vijenaca i cvijeća na centralni spomenik, a u 11.30 časova umjetnički program.

Graonić je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da će se program obilježavanja realizovati uz prisustvo predstavnika institucija Republike Srpske, predstavnika Vlade Republike Srbije, kao i Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Obilježavanju će prisustvovati i rukovodstva Banjaluke, Gradiške i Prijedora, te opština Oštra Luka, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te SUBNOR-a Republike Srpske i Srbije.

Govoreći o značaju ovog istorijskog događaja, Graonić je istakao da je Kozara simbol svenarodnog otpora i simbol nesalomljivosti naroda i njenog stradanja.

On je podsjetio da je njemačko-ustaška operacija kodnog naziva "Zapadna Bosna" planirana i izvedena od 10. juna do 30. jula 1942. godine s ciljem da partizanski pokret bude uništen na prostoru Kozare i Potkozarja.

"Kao rezultat ove velike operacije došlo do je masovnog stradanja srpskog naroda na ovom prostoru", istakao je Graonić.

Prema njegovim riječima, oko 3.500 partizanskih boraca borilo se protiv 11.000 nacista i oko 21.000 pripadnika snaga NDH - ustaša i domobrana.

Graonić je podsjetio da se u zbijegu na Kozari pred neprijateljskim okruženjem tada našlo oko 80.000 civila žena, djece i staraca, te partizanska bolnica sa 500 ranjenika.

"Proboj obruča na Kozari izveden je u noći 3. na 4. juli 1942. godine kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice, a iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila", istakao je Graonić.

On je dodao da je na Kozari zarobljeno 68.600 Srba, od kojih 23.858 djece koja su protjerana u logore Jasenovac i Donja Gradina.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE