• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradski inspektori ponovo u kontroli: Počela obnova kuhinje u UKC-u RS (FOTO)

Gradska inspekcija je nastavila kontrolu centralne kuhinje Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, započetu 30. septembra, te tom prilikom utvrdila da su počeli radovi na otklanjanju sanitarno-tehničkih nedostataka.

inspekcija-UKC2 Izvor: Grad Banja Luka

Kako je precizirano, inspektori su konstatovali da su od početka nadzora 30. septembra do posljednjeg nadzora preduzete mjere na sanaciji dijela plafonskih, zidnih i podnih površina centralnog dijela kuhinjskog bloka, što je potvrđeno fotografijama, koje su sastavni dio zapisnika.

Uz konstataciju o preduzetim koracima na sanaciji, inspektori su tokom kontrole naložili da se u roku od sedam dana u sklopu interventnih radova sanacije obezbijede i završne obrade saniranih oštećenja, te izvrši sanacija preostalih pukotina oštećenja na plafonima, vrata na pomoćnim prostorijama ali i druge intervencije kako bi se omogućilo sistematsko provođenje opštih i specifičnih uslova higijene hrane, saopšteno je iz Gradske uprave.

Dok traje sanacija kuhinje, naložena je pojačana samokontrola na dnevnom nivou i to prema Smjernicama o mikrobiološkim kriterijumima za hranu.

Podsjećamo, prvu kontrolu gradski inspektori za hranu obavili su 30. septembra kada su ustanovili da u centralnoj kuhinji Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, nisu zadovoljeni minimalni sanitarno-tehnički i higijenski uslovi za pripremu obroka pacijentima.

kuhinja ukc rs Izvor: Grad Banja Luka

Zbog konstatovanja nedostataka, inspektori su tada naložili i uzorkovanje gotovih jela koja su se u vrijeme nadzora pripremala za podjelu pacijentima, a u svrhu kontrole mikrobiološke ispravnosti istih. Izvršeno je i uzorkovanje 10 briseva uređaja opreme, te ruku prisutnih radnika – a u svrhu kontrole mikrobiološke čistoće kuhinje. Uzorkovanje je izvršeno od strane radnika ovlaštene laboratorije JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

"Prema zapisniku postupajućih inspektora, tom nadzoru nije prisustvovalo odgovorno lice, niti je inspektorima na uvid predočena tražena osnovna dokumentacija o registraciji, kao ni prateća dokumentacija neophodna za nadzor u vezi sa hranom. Takođe, postupajućim inspektorima tada nisu predočeni ni zapisnici inspekcije iz prethodnih nadzora, te je naloženo da se predmetna dokumentacija pripremi za nastavak nadzora, koji je bio dogovoren za 1. oktobar. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nije dozvolio nastavak kontrole dogovoren za 1. oktobar, sa obrazloženjem šefa bezbjednosti UKC-a da je zatraženo izuzeće postupajućih inspektora iz procedure, jer su se „pojavile fotografije u javnosti, čime se prejudicirao ishod kontrole“. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je takođe zatražio da se u zapisnik unese da je završena studija izvodljivosti rekonstrukcije tehničko – ekonomskog bloka i da će tender biti raspisan za 15 dana", navodi se u saopštenju.

kuhinja ukc rs Izvor: Grad Banja Luka

Dodaju da, s obzirom na to da u Gradsku upravu nije zaprimljen zahtjev za izuzeće inspektora, a kako nadzor ne trpi odlaganje, gradska inspekcija obavila je 04. oktobra ponovnu kontrolu kada je i utvrđeno da je počela sanacija centralne kuhinje Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

Podsjećamo da je nakon prve inspekcijske kontrole, gradonačelnik Draško Stanivuković ukazao javnosti na loše uslove u centralnoj kuhinji Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srbo

druga prica, bajo moj

MONDO REPORTAŽE