• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popović kategoričan: Postoje mogućnosti kojima BiH može osporiti odlaganje radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori

Autor Nikolina Damjanić

Zamjenik predsjedavajućeg Pravnog tima Vitomir Popović izjavio je na tematskoj sjednici Skupštine opštine Novi Grad o problemu Trgovske gore da još postoji čitav niz mogućnosti da BiH ospori namjere Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada uz samu granicu.

 Popović kategoričan: Postoje mogućnosti kojima BiH može osporiti odlaganje radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

On kaže da se ovaj tim bavi mogućim posljedicama izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada.

"Radimo intenzivno na utvrđivanju pravne osnove jer se radi o veoma složenom sporu. Mi se saplićemo oko sporednih stvari, jer nakon godinu dana nema odluke o finansiranju aktivnosti Ekspertskog i Pravnog tima", rekao je Popović.

On je ocijenio da Ekspertski i Pravni tim moraju ubrzati svoje aktivnosti jer Hrvatska sprovodi svoje.

"Bilo bi puno problema da se jedno jutro probudimo i imamo nuklearni otpad iznad naših glava", poručio je on.

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori Emir Dizdarević rekao je da u Hrvatskoj nisu prihvatili primjedbe koje su do sada upućene iz BiH.

On je upoznao danas odbornike Skupštine opštine Novi Grad sa aktivnostima Tima.

"Nikada nismo dobili zvanične informacije zašto su primjedbe koje su upućene na studiju uticaja na životnu sredinu bile neosnovane", rekao je Dizdarević, koji se u Agenciji za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH od 2011. godine bavi ovim problemom.

Dizdarević kaže da se na lokaciji planiranoj za skladištenje i odlaganje radioaktvnog otpada rade istraživački radovi i da je jedna bušotina dubine 160 metara.

"Ako nas ne puštaju da učestvujemo u istraživačkim radovima koji su u toku, mi ćemo uraditi svoje analize. Ako se pokaže da su nam rezultati različiti imaćemo argumentovane primjedbe", rekao je on.

Dizdarević kaže da treba uraditi geološke karte i uzorke za analize vazduha, vode, zemljišta, biljnog i životinjskog svijeta.

Prema njegovim riječima, Hrvatska još nema uslove za izgradnju objekta za odlaganje radioaktivnog otpada, ali da su u toku istraživanja.

"U ovom momentu oni žele da prođu sve potrebne aktivnosti. Ubijeđeni su da će rezultati pokazati da se radi o adekvatnoj lokaciji", kaže Dizdarević.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Jasmin Emrić smatra da se Hrvatska sprema da gradi nuklearno postrojenje.

"To se priprema 20 godina, nažalost mi se nismo snašli. Nismo iskoristili instrumente koji su nam na raspolaganju. Ovo je sada trenutno najvažnije pitanje u BiH", rekao je Emrić koji je i član Ekspertskog tima.

On je naglasio da je lokacija Trgovska gora izabrana jer je najmanje politički i u svakom drugom smislu štetna za Hrvatsku.

"Ko može da kaže da neće biti negativnog uticaja. Potencjalnom opasnošću zahvaćena je jedna trećina teritorije Hrvatske i dvije trećine teritorije BiH. Mi smo kolateralana šteta velikih finanasijskih interesa. Prošlo je 20 godina a mi smo na početku, nemamo strategiju zaštite pravnih interesa", kaže Emrić.

Načelnik opštine Miroslav Drljača kaže da tematska sjednica neće riješiti ovaj problem ali je bitno da se odbornici i građani upoznaju sa informacijama.

"Želimo da se što hitnije riješi ovo pitanje. Činjenica je da do danas nema pravih rezultata rada Ekspertskog i pravnog tima. Građani očekuju konkretne korake, da se iscrpe svi mogućnosti da se zaštite građani", kaže Drljača.

Predsjednik Udruženja građana "Grin tim" Mario Crnković rekao je da su građani razočarani jer je neko došao na ideju da uz Park prirode Una odlaže radioaktivni otpad.

"Ovo je presedan da se na granici dvije države odlaže radioaktivni i drugi opasni otpad", smatra Crnković.

On je rekao da je problem Trgovske gore prioritetno pitanje i da još ima prostora za aktivnosti koje će dovesti do toga da Hrvatska odustane od svojih namjera.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže u opštini Dvor, na granici sa BiH.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice, jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE