• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gajanin najavio: Novi studijski programi na Univerzitetu u Banjaluci

Autor Dragana Božić

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin očekuje da uskoro bude završena početna akreditacija za studijski program sinologija na Filološkom fakultetu kako bi prva generacija studenata za ovaj studijski program mogla da se upiše već 2022/23. akademske godine.

 Studijski programi Univerziteta u Banjaluci Izvor: MONDO/Goran Arbutina

"Na osnovu velike zainteresovanosti za izučavanje kineskog jezika na Konfucijevom institutu na Univerzitetu u Banjaluci, smatramo da ćemo imati dovoljno studenata koji žele da upišu ovaj studijski program", rekao je Gajanin.

On je napomenuo da je studijski program urađen uz asistenciju Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje iz Tjenđina. kao i da je pripremljen veoma kvalitetno te bi trebalo da bude lider u edukaciji iz oblasti kineskog jezika u regionu.

Uvođenjem studijskog programa sinologija, Univerzitet u Banjaluci daje značajan doprinos u nastavku veoma važne saradnje sa Kinom, kao jednom od najrazvijenijih zemalja u svijetu.

Gajanin je istakao da je, osim ovog, u planu i da se uvede studijski program mediteranska poljoprivreda na Poljoprivrednom fakultetu. Studijski program bi se izučavao u Trebinju i bio bi posvećen kulturama i poljoprivrednim oblastima koje su tipične za mediteransko područje.

"Očekujemo da će biti veliki interes studenata koji žive na tom podneblju, jer ćemo im dati priliku da ostanu u svom gradu da studiraju, tako da za realizaciju ovog plana očekujemo i podršku grada Trebinja", rekao je Gajanin.


PRIORITET – ZAVRŠETAK KAPITALNIH INVESTICIJA

Jedan od najvećih prioriteta u narednoj godini, istakao je Gajanin, je završetak kapitalnih investicija koje se odvijaju u studentskom gradu, a to je izgradnja objekata u kojima će biti smješteni Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Šumarski fakultet, izgradnja pozorišne scene u Četvrtom paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla" i izgradnja budućeg edukativnog centra za predškolsko obrazovanje.

"Značajna je kompletna integracija nastavnog procesa na Univerzitetu kako bi se imao tačan uvid koji fakultet je matičan za pojedine naučne oblasti kao i koliko imamo nastavnika, asistenata i saradnika", rekao je Gajanin.

On je naveo da je u planu i jačanje međunarodne saradnje i naučno-istraživačkog rada, sa ciljem da postignemo što veći broj aplikacija na međunarodnim projektima, odnosno projekata koji se finansiraju iz međunarodnih fondova.

Izvor: Printscreen

AKADEMSKA ZAJEDNICA IMA KVALITETNE SAGOVORNIKE O SVIM TEMAMA

Gajanin smatra da bi akademsku zajednicu trebalo češće konsultovati prilikom osmišljavanja i realizacije društvenih projekata, jer se tu mogu pronaći profesionalci i stručnjaci iz svih oblasti.

"Mišljenje akademske zajednice trebalo bi da bude zastupljenije u Republici Srpskoj na svim nivoima, jer bilo koja da je tema u pitanju, siguran sam da akademska zajednica može ponuditi najboljeg sagovornika", rekao je Gajanin.

KONSTANTAN BROJ UPISANIH STUDENATA

Prema njegovim riječima, u ovu akademsku godinu na prvom ciklusu studija upisano je 2.200 studenata, što je za oko sto više nego prethodne akademske godine.

"Uspjeli smo da u posljednjih nekoliko godina zaustavimo pad broja upisanih studenata u prvi ciklus studija te je taj broj konstantno veći od 2.000. Zadovoljni smo time i voljeli bismo da zadržimo taj nivo upisanih studenata i u narednom periodu", rekao je Gajanin.

BROJNE POGODNOSTI ZA STUDENTE

On je naveo da Univerzitet u Banjaluci svojim studentima, osim široke ponude studijskih programa, nudi i brojna neformalna obrazovanja kako bi se usavršavali na još jednom polju, osim onog koji je izabrao da mu bude zvaničan poziv.

"Dok studira osnovni studijski program, student, ako želi, može da trenira neki sport te da mu treneri budu naši nastavnici Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Takođe, naš student može i da usavršava neki od jezika, koji se izvode na studijskim programima našeg Filološkog fakulteta ili da pohađa retoričku sekciju na Pravnom fakultetu ili neku drugu od sekcija na članicama Univerziteta", rekao je Gajanin.

On smatra i da je kvalitet nastave koju studenti na Univerzitetu u Banjaluci imaju na zavidnom nivou, kako na teorijskom tako i u praktičnom dijelu.

"Trudimo se da studenti po završetku studija budu sposobni da rade. I dalje insistiramo na povećanju udjela praktične nastave u odnosu na teorijski dio i to ćemo nastaviti i u budućnosti", rekao je Gajanin.

On je napomenuo da je potpisivanjem sporazuma sa javnim i privatnim preduzećima, u kojima će studenti imati praktičnu nastavu, značajno unaprijeđen ovaj vid izvođenja nastave.

"Ovim sporazumom smo obavezali kompanije da za studente imenuju mentore koji će nadgledati rad studenta i uvoditi ga u određene poslovne aktivnosti", rekao je Gajanin.

On je pojasnio da je korist od praktične nastave koncipirane na ovaj način obostrana, jer studenti mogu značajno doprinijeti razvoju poslovanja preduzeća u kojem obavljaju praksu. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE