• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potrošačka korpa nikad skuplja: Porodicama u Srpskoj za mjesec treba 362 KM više nego lani

Autor Dragana Božić

Sindikalna potrošačka korpa u septembru je iznosila 2.316 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,32 odsto.

 Potrošačka korpa za septembar 2022 Izvor: Envato/ThamKC

Kako su saopštili iz Saveza sindikata, sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

"Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u septembru trošile na prehranu 1.022,62 KM, za stanovanje i komunalne usluge 591 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 122 KM. Nabavka obuće i odjeće u septembru mjesecu koštala je 167 KM", saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

U odnosu na isti mjesec 2021. godine, potrošačka korpa skuplja je za 362,19 KM. Tada je građanima za prehranu bilo dovoljno 757 maraka, dok je ove godine za tu namjenu potrebno više od 1.000 KM.

Navode da je najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u septembru 2022. godine isplaćena u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja u iznosu od 1.620 KM, a najnižu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu, čija je prosječna plata u septembru mjesecu iznosila 872 KM.

"Niske prosječne plate u septembru 2022. godine primili su radnici zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 893 KM, zatim djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 908 KM, trgovini 944 KM, te prerađivačkoj industriji 948 KM", stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da je prosječna plata u Republici Srpskoj isplaćena u septembru 2022. godine iznosi 1.189 KM i veća je za 23,00 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u avgustu 2022. godine.

"Do povećanja prosječne plate u septembru mjesecu došlo je zbog povećanja plata u javnom sektoru u iznosu od 100 KM od avgusta mjeseca. Naime, riječ je o trećem povećanju plata svim budžetskim i fondovskim korisnicima u ovoj godini, na zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske", saopštio je Savez sinidkata.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Kolika je tek,potrosacka korpa,onim što su na birou ?????

Zole

Bitno je da se mi vucamo po mitinzima i kontramitinzima ,i da povikujemo Srbuj makar slamu jeo

MONDO REPORTAŽE