Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, a objavljeno je na sajtu Evropske komisije.
Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje. Čips nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbjedno uništen.
Kako saznaje N1, radi se o rebrastom čipsu sa ukusom paprike od 150g čačanskog proizvođača Chips way.
Čips koji se iz Srbije izvozio u Hrvatsku, gde je zbog nedozvoljene količine akrilamida uništen, imao je rok trajanja do 25. decembra 2023. godine.
Bar kod ovog proizvoda je 3 856025 853261, serija L28062023 (L280623 A09:31).
Šta je tačno Akrilamid i kako nastaje?
Akrilamid ne može da se nađe u svežoj hrani i uglavnom nastaje tokom obrade hrane na temperaturama preko 120 stepeni, kao i pri niskoj vlažnosti, što podrazumeva pečenje, prženje i druge oblike pripreme.
Obično se nalazi u hlebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.
Ovo jedinjenje je detaljnije ispitano i pronađeno u određenim namirnicama 2002. u Švedskoj. Od tada je javnost upozorena na njegove posledice, a posebno zabrinjava povezanost sa nekim oblicima raka. Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.
Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.
(Mondo)