• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBJAVLJENA PROGNOZA ZA ZIMU: El Ninjo će praviti haos u cijeloj Evropi, evo gdje će biti najviše snijega

Autor Dragana Božić

El Ninjo će biti glavni krivac za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi.

 Prognoza vremena za zimu 2023 Izvor: Profimedia/SPUTNIK

Severe Weather Europe objavio je prognozu za nadolazeću zimu, navodeći da će snijega biti manje od prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja.Snažna prisutnost El Ninja koji će uveliko uticati na nadolazeću zimu.

Hladniji trend i dalje je prisutan za središnji i istočni dio SAD-a, dok su Kanada i Evropa uglavnom topliji od normale. El Ninjo će biti glavni krivac za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi. El Ninjo se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vjetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog pritiska, u kojem prevladavaju vjetrovi s istočnom komponentom.

Severe Weather za dugoročnu prognozu za zimu koristi tri modela ECMWF iz Evrope, CanSIPS iz Kanade i NMME. Ovdje je riječ o prosječnoj slici za tri meteorološka zimska mjeseca (decembar – januar– februar). Čak i ako su sasvim tačni, to ne znači da bi takvi vremenski uslovi trebalo da traju tri mjeseca zaredom.

U Evropi će, kako prognoziraju, snijega biti ispod prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja.

To odražava dominantni zapadni obrazac, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz sjevernog Atlantika. Iznad Sjeverne Amerike vidi se vrlo zanimljiva prognoza snježnih padavina, a ECMWF predviđa više snježnih padavina nego inače u većem dijelu, dodaju u analizi.

Što se tiče temperatura, toplotne anomalije koncentrisane su na velikom dijelu Evrope. Neutralna zona anomalije nalazi se iznad sjevernih dijelova srednje Evrope. Očekuje se da će Evropa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta. Niže temperature biće izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Kanadski model pokazuje više padavina u većem dijelu srednje i južne Evrope. Za sjevernu Evropu prognozira se manje padavina. Što se tiče padavina, u većem dijelu Evrope očekuju se normalne do pojačane padavine. Prognoza snježnih padavina pokazuje manje snijega u Evropi, osim u višim predijelima.

Čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti, napominju, piše Večernji.hr.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE