Stručni tim za izradu specifikacije banjalučkog ćevapa završio svoj šestomjesečni posao na izradi specifikacije banjalučkog ćevapa kao garantovano tradicionalnog jela, a koja je uslov za brendiranje ovog specijaliteta.
Ovlašteni potpisnik Odjeljenja Aleksandra Simić je poručila kako je izrada specifikacije banjalučkog ćevapa za sticanje statusa zaštićenog tradicionalnog specijaliteta - složen postupak.
"To je postupak koji je obuhvatio kako izradu opisa proizvoda uključujući njegova glavna fizikalna, hemijska, mikrobiološka i organoleptička svojstva koja dokazuju njegovu specifičnost uz provođenje niza labaratorijskih analiza, preko opisa metode proizvodnje kako ćevapa tako i lepinje koja je sastavni dio garantovano tradicionalnog jela do načina njegove pripreme.
Navedena specifikacija zajedno sa ostalom potrebnom dokumentacijom biće upućena Agenciji za sigurnost hrane BiH, koja provodi proceduru brendiranja te se nadamo da će naš banjalučki ćevap do proljeća da stekne respektabilan status garantovano tradicionalnog jela“, izjavila je Aleksandra Simić, ovlašteni potpisnik Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj.
Dodala je kako su glavni nosioci ove aktivnosti bili eminentni stručnjaci sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i JU Veterinarskog instituta RS "dr Vaso Butozan" ali i članovi Udruženja za očuvanje "banjalučkog ćevapa" tj. poznate banjalučke ćevabdžije kao i proizvođači lepinja, bez kojih se postupak izrade specifikacije banjalučkog ćevapa kao garantovano tradicionalnog jela ne bi mogao ni zamisliti.
BONUS VIDEO:
(MONDO)