• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježavanje stradanja Bošnjaka u Srebrenici

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice danas se obilježava pomen Bošnjacima koji su stradali u julu 1995. godine.

 Obilježavanje stradanja Bošnjaka u Srebrenici 2024 Izvor: BHRT

U 12.00 časova zvaničnici i delegacije odaće počast i položiti cvijeće na memorijalni kamen u sakralnom dijelu centra, nakon čega slijedi vjerski obred i ukop posmrtnih ostataka 14 Bošnjaka.

Zbog današnjeg komemorativnog skupa i u sutra zbog obilježavanja 32 godine od srpskog stradanja oko Srebrenice, načelnik opštine Mladen Grujičić donio je odluku da opštinska uprava ne radi 11. i 12. jula.

Komemoraciji prisustvuju brojni predstavnici diplomatskog kora i međunarodne zajednice u BiH, te delegacije iz više zemalja, zatim bošnjački predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, predvođeni članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirevićem i Željkom Komšićem.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Sud Bosne i Hercegovine i sudovi u Srbiji osudili su više od pedeset osoba na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici uključujući i genocid. Prema podacima Memorijalnog centra Srebrenica, od dvadeset presuda u Haškom tribunalu, sedam uključuje i presude za zločin genocida. Sud BiH donio je 33 presude za zločine počinjene u Srebrenici, od čega je sedamnaest, prema mišljenju tog suda, zbog genocida.

Vlada RS formirala je 2019. godine Nezavisnu međunarodnu komisiju za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992 - 1995 godine, kojom je predsjedavao izraelski istoričar Gideon Grajf. Komisija je svoj izvještaj o događajima i stradanjima u Srebrenici predstavila dvije godine kasnije i u izvještaju se zaključuje da stradanja bošnjačkih vojnika i civila oko Srebrenice 1995. godine ne mogu biti kvalifikovana kao zločin genocida.

I ove godine u Srebrenicu je nekoliko hiljada ljudi stiglo u "Maršu mira Žepa-Potočari". 

(BHRT/MONDO)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE