• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golić: Ne odlagalištu otpada na granici

Autor SRNA

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić izjavila je u Dvoru u Hrvatskoj da je nedopustivo da se na granici jedne države izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Golićeva se zapitala zašto se ovaj otpad ne odlaže na mjestu nastanka ili se ne vrati u zemlju porijekla.

Ona je novinarima prije početka javne rasprave rekla da je došla na današnju javnu raspravu o prijedlogu Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, iako zvanično nije pozvana, da javno iskaže neslaganje sa pokušajima Hrvatske da na Čerkezovcima na Trgovskoj gori napravi odlagalište.

"Koliko je to štetno kazaće stručnjaci, ali mogu sa sigurnošću da kažem da je na području Trgovske gore apsolutno nemoguće da se skladišti radioaktivni otpad", rekla je Golićeva i dodala da je Ministarstvo na čijem je čelu društveno odgovorna institucija nadležna za zaštitu životne sredine u Srpskoj i kontakt institucija za sprovođenje ESPO konvencije u BiH koja reguliše pitanja prekograničnog uticaja.

Ona je pojasnila da se radi o području sa dolomitnim stijenama i teritoriji sa mnogo vodotoka koji se ulivaju u rijeku Unu.

"Stepen trusnosti je osam stepeni Merkalijeve skale, a svi znamo šta potresi te jačine mogu da urade, kao što je to bilo u Banjaluci, koja je udaljena svega 70 kilometara", kaže Golićeva i dodaje da se u okolini samog područja nalaze i minska polja.

Golićeva je istakla da bi Hrvatska kao članica EU, ako bi pokušala da izgradi skladište, morala po sporazumima da prihvata sav radioaktivni otpad iz zemalja EU i dodala da, ako je bezopasno kako kažu, odlagalište treba da grade u Zagrebu.

"Ako im je glavni parametar bio gustina naseljenosti, kakve su namjere države da otjeraju i ovo stanovnika koji su se vratili i kako će stanovnici susjednih opština da se bave ekološkom proizvodnjom? Zar je ovdje nekom cilj da stanovništvo ponovo otjera? Egzodusa je dosta", naglasila je Golićeva.

Ona je navela da se od institucija BiH oglasio jedino član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je najavio da će o ovom problemu razgovarati sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović tokom zvanične posjete Zagrebu naredne sedmice.

Golićeva je navela da se planirana lokacija nalazi nekoliko stotina metara od granice BiH, a 1.200 metara od Novog Grada.

"Zar građani Novog Grada, Kostajnice, Bužima, Bosanske Krupe i Bihaća nemaju pravo na život dostojan čovjeka?", pita Golićeva.

Ona je rekla da će sve primjedbe biti dostavljene hrvatskoj strani i da će biti zatraženo da se javna rasprava održi u BiH kao pogođenoj zemlji, odnosno na prostoru Republike Srpske i Federacije BiH.

U obraćanju na javnoj raspravi Golićeva je rekla da je došla da zajedno sa građanima kaže odlučno "ne" izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada.

"Kao predstavnik osam opština koje broje više od 230.000 ljudi i u Republici Srpskoj i u FBiH u slivu rijeke Une, upozoravali smo i pisali hrvatskoj strani, a na ovu raspravu nismo ni pozvani", rekla je Golićeva.

Golićeva je rekla da su na javnu raspravu došli i predstavnici opština Novi Grad, Kostajnica i opština u FBiH uz rijeku Unu.

Na javnoj raspravi u zgradi bioskopa 50-ak predstavnika ekoloških udruženja iz Hrvatske su na samom početku pištaljkama onemogućili da direktor Državnog zavoda za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Hrvatske Saša Medaković počne sa prezentacijom.

Obraćanja su trajala nešto više od sat vremena, a među ostalima su se obratili ministar za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić i drugi predstavnici ekoloških udruženja i građani.

Okupljenima se prvi obratio gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, a zajedničko za sva obraćanja je bilo da građani u Hrvatskoj, ali i BiH koji su u blizini lokacije Čekrezovac planirane za skladištenje radioaktivnog otpada, ne žele skladištenje takvog materijala u svojoj blizini.

Nakon obraćanja, gradonačelnik Dumbović je pozvao sve prisutne da napuste prostor u kojem je bila zakazana javna rasprava, a 10 minuta nakon toga Medaković je počeo sa prezentacijom dokumenata nacionalnog programa za zbrinjavanje radioaktivnog otpada pred zvaničnicima opština Dvor i Hrvatska Kostajnica.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE