Djeca migranata u BiH bez pratnje roditelja

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Djeca migranata u BiH bez pratnje roditelja

U bihaćkoj regiji otkriveno je 66 djece migranata bez pratnje roditelja, koja su smještena u prihvatne centre "Bira" i hotel "Sedra" u Bihaću, rekla je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Borovčeva je danas posjetila lokacije u Unsko-sanskom kantonu na kojima su smješteni migranti. Trenutno je više od 190 djece smješteno u ovim prihvatnim centrima, te 102 u izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara.

Borovčeva je iznijela podatke Službe za poslove sa strancima, prema kojima je među više od 20.000 migranata otkrivenih u BiH evidentirano više od 500 djece.

Zaštita prava djece kao najugroženije kategorije migranata bila je tema današnjeg sastanka koji su Borovčeva i kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne politike Hazim Kapić održali sa predstavnicima institucija, te domaćih i međunarodnih organizacija koje su uključene u aktivnosti u vezi sa povećanim prilivom migranata i njihovim tranzitom kroz BiH.

Na ovom sastanku je kao najveći problem istaknuto da je pitanje javnog zdravlja svojevrsno bezbjednosno pitanje, odnosno da je prioritet u daljem djelovanju obezbjeđivanje kvalitetne zdravstvene zaštite migranata, kao i domicilnog stanovništva, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Posebna zabrinutost iskazana je zbog loših uslova u Trnovi, kampu i Borićima, odakle su izmještene sve porodice sa djecom i djeca bez pratnje.

Do sada je 19.313 migranata izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH, a podneseno je 1.310 zahtjeva za azil u kojima je evidentirano i 306 maloljetnika, od čega njih pet bez pratnje roditelja.

Na sastancima je naglašeno da je potrebno omogućiti dodatne smještajne kapacitete i registraciju migranata kako bi se došlo do preciznijih podataka i o najugroženijim kategorijama kao što su djeca.

"Svjesni smo rizika da su ova djeca više od druge izložena prijetnji seksualnog iskorištavanja, trgovini ljudima i drugim oblicima nasilja. Upravo zbog toga i insistiramo na poštivanju Konvencije UN o pravima djeteta koja predviđa jednak tretman i zaštitu djece bez obzira na njihov status, a evidetiranje djece migranata je preduslov za njihovu zaštitu", navela je Borovčeva.

Ona je istakla da problematika povećanog priliva i tranzita migranata nije problem samo Unsko-sanskog kantona, nego cijele BiH, naglašavajući da je upravo s ciljem smanjenja pritiska na bihaćku regiju gotovo 1.000 migranata smješteno u izbjegličko-prihvatni centar Salakovac, azilantski centar u Delijašu, imigracioni centar u Istočnom Sarajevu i bivšu kasarnu Ušivak kod Sarajeva.

Na sastanku je naglašeno da sistem uspostavljen u Salakovcu može služiti kao dobar model za djelovanje ostalih centara, naročito onih u koje se smještaju ugrožene kategorije - porodice sa djecom, stara i iznemogla lica.

U Salakovcu je, osim uslovnog smještaja i redovne ishrane na bazi tri obroka, obezbijeđena i primarna zdravstvena zaštita, vakcinacija 35 djece, organizovan neformalan vid obrazovanja kroz učenje jezika, kreiran je kutak za djecu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Službe za poslove sa strancima, Međunarodne organizacije za migracije, Svjetske zdravstvene organizacije, Unicefa, UNHCR-a, UNFPA, Generalne direkcije za evropsku civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć, federalnog Ministarstva zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja, centara za socijalni rad, domova zdravlja, te kantonalne bolnice.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader