• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autobus za sve, bez prepreka i predrasuda

Osobe sa invaliditetom problem mobilnosti u Banjaluci navode kao najveću prepreku njihovog većeg učešća u aktivnostima zajednice i zadovoljenja svojih ličnih potreba.

 Izvor: HO Partner za Mondo.ba

invalidska kolica, autobus Izvor: HO Partner za Mondo.ba

Iako u Banjaluci saobraćaju autobusi koji ispunjavaju tehničke uslove pristupačnosti u smislu da imaju ručnu ili automatsku rampu za ulazak invalidskih kolica ili osoba koje se otežano kreću na srednjim vratima, imaju mjesto predviđeno za kolica, zvučnu oznaku stanice u njima ćete rijetko sresti ove sugrađane.

“Osobe sa invaliditetom ih koriste vrlo malo ili nikako, kao razlog navodeći da vozači ne staju dovoljno blizu trotoara na stanici, da nerado izvlače postojeće rampe, da se neprijatno osjećaju jer mole da se izvuče rampa i ostali putnici pokušavaju da ih unesu  i da ne znaju kada i na kojim linijama mogu očekivati pristupačno vozilo”, rekla je za MONDO Dušica Lipovac, portparol HO ‘Partner’.

Lipovac dodaje da je problem i taj što su pojedina autobuska stajališta nepristupačna, te vozačima autobusa otežavaju manervisanje vozilom prilikom parkiranja.

“Javlja se i bahatost vozača koji kažu da autobus ne posjeduje rampu iako je posjeduje. U Banjaluci postoji jedno pristupačno taksi vozilo – „In taksi“. Međutim, jedno pristupačno vozilo nije dovoljno za potrebe grada veličine Banjaluke. Ne postoji niti jedno pristupačno komercijalno taksi vozilo koje može da koristi korisnik/ca invalidskih kolica”, naglasila je Lipovac.

Onemogućenost osobama sa invaliditetom da koriste javni prevoz koji je, za ostale građane, organizovan kroz prevoz autobusima uz dodatnu opciju usluga taksija ometa puno i djelotvorno učešće osoba sa invaliditetom u zajednici, a posebno onih koji se kreću otežano ili uz pomoć invalidskih kolica, te osoba sa oštećenjem vida.

“Pokret osoba sa invaliditetom se zalaže za to da se pitanje prevoza osoba sa invaliditetom ne može rješavati samo specijalnim oblicima prevoza već da je neophodno urediti sistem javnog saobraćaja tako da bude pristupačan za sve i, na taj, način omogućiti ravnopravnost OSI sa ostalim građanima”, kaže Lipovac.

Kako bi se položaj osoba sa invaliditetom poboljšao u pogledu mobilnosti u toku je kampanja “Hoću da se vozim u autobusu” čiji cilj je da se omogući potpuno ravnopravno i punopravno kretanje osoba sa invaliditetom (građana i posjetilaca) u Banjaluci kroz korištenje javnog prevoza i saobraćajnica po osnovi jednakih mogućnosti sa ostalim građanima.

Do sada je u okviru projekta urađena Analiza stanja prilaza i taktilnih staza i javnog prevoza za lica sa invaliditetom u Banjaluci. 

"Na okruglom stolu i sastancima smo otvorili dijalog o potrebama i preprekama za učešće u javnom prevozu, taksi prevozu i tzv. ugovorenom prevozu sa predstavnicima gradskih vlasti i javnih prevoznika. U pripremi je pregled pristupačnih tačaka važnih za inkluzivni turizam, s obzirom na to da je Banja Luka svakim danom sve interesantnija za turiste, pa i turiste sa invaliditetom. U toku je I obuka vozača autobusa javnog prevoza da nauče kako da prime putnike sa invaliditetom, tj. putnike koji su korisnici kolica”, rekla je Lipovac.

Kako bi svima predstavili značaj ove kampanje sutra će na Trgu Krajine od 11 časova govoriti aktivisti "Partnera" i sami korisnici invalidskih kolica, a nakon toga će se voziti gradskim autobusima i Banjalučanima predstaviti ovaj projekat.

„Hoću da se vozim autobusom” je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Banja Luka - inkluzivna zajednica” kojeg HO „Partner” realizuje od 01.11.2018. godine. Projekat se realizuje uz sufinansiranje Grada Banja Luka u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). će se odvijati u dva dijela u Banjaluci.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE