• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodica je u ozbiljnoj krizi

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Porodica bi trebalo da uliva sigurnost, da bude utočište, nada i motivacija, i baš zbog toga je veliki problem što su porodice u Republici Srpskoj sve malobrojnije, a razvoda je sve više.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS u periodu od 2012. do 2017. godine u Republici Srpskoj je sklopljeno 34.028, a razvedeno 6.189 brakova. U periodu od 2012. do 2017. godine na jedan razvedeni brak je bilo 5,49 sklopljenih brakova, što je znatno manje nego u periodu od 2007. do 2011. godine, kada je na jedan razvedeni brak bilo 11,25 sklopljenih brakova.

“Statistika upozorava i da je sve veći broj djece iz razvedenih brakova. Roditelji zaboravljaju da razvodom braka ne prestaju biti roditelji, zaboravljaju da je odluka o razvodu braka njihova odluka koju djeca ne žele i na koju ne mogu uticati, međutim posljedice razvoda braka, pogotovo onih konfliktnih, snose upravo djeca”, rekla je za MONDO Vesna Popović, portparol Ombudsmana za djecu RS.

Prosječno trajanje braka u Srpskoj 13,6 godina

Statistika, takođe upozorava i na činjenicu da su djeca do 10 godina života najviše izložena situacijama koje dovode do povrede njihovih prava po različitim osnovama, uključujući i povrede prava djece u postupcima razvoda braka-neplaćanje alimentacije, nemogućnost kontakta sa drugim roditeljem i sl.

„Roditelji imaju primarnu obavezu i odgovornost brinuti se za zdravo odrastanje svoje djece, štititi svoju maloljetnu djecu i brinuti se o njihovom životu i zdravlju. Jedan broj roditelja ne pravi razliku između svojih potreba i želja i potreba svoje djece, podrazumijevajući da sve što je za njih dobro, mora biti dobro i za njihovu djecu. Pri tome svoje roditeljsko pravo doživljavaju kao svoje pravo, a ne kao obavezu i odgovornost koju imaju prema djeci“, naglasila je Popović.

Jedan od uzroka krize porodice je i niska stopa nataliteta u Srpskoj.

Prema analizi koja je objavljena u Nacrtu strategije za unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja u Republici Srpskoj spadamo u niskonatalitetne zemlje, što je, kako se navodi, uslovljeno različitim faktorima i društveno-ekonomskim promjenama sa kojima se Republika Srpska susreće u posljednjoj deceniji.

Porodica je osnov svakog društva i jedna od najstarijih i najsloženijih društvenih grupa. To je mjesto gdje se formira i gradi ličnost svakog djeteta i koja je najvažnija karika u pravilnom i potpunom psihofizičkom razvoju djeteta i njegove ličnosti, ističu u Ombudsmanu za djecu RS.

Demograf Aleksandar Čavić nedavno je za naš portal izjavio da je, uprkos pronatalitetnim mjerama države, 2018. godina zabilježila rekordno najniži natalitet od kada postoji Republika Srpska.

Da je osnovna ćelija društva ozbiljno ugrožena pokazuju rezultati istraživanja prema kojima je svaka druga žena u Republici Srpskoj bar jednom u životu pretrpjela nasilje u porodici, što ostavlja velike posljedice, kako za ženu, tako i za djecu i cijelu porodicu. 

Nedavno usvojeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici RS predviđa da se svako nasilje u porodici tretira kao krivično djelo. Time bi se, kako navode u Narodnoj skupštini RS žrtvama nasilja u porodici trebala obezbjediti puna zaštita u skladu sa međunarodnim standardima.

Porodice su ugrožene aktuelnim i sve češćim migracijama, kada odlaskom jednog od roditelja u inostranstvo zbog posla i borbe za egzistenciju, porodica ostaje nepotpuna.

Prema podacima Unije udruženja poslodavaca RS 50 odsto građana koji napuste Srpsku to čine isključivo zbog ekonomskih razloga.

U nepotpunim porodicama narušena je socijalna funkcija porodice, koja je, kako ističu u Ombudsmanu za djecu, veoma važna.

„Ona se ogleda u vaspitanju djeteta i izgradnji njegovog uvažavajućeg odnosa prema drugim članovima društva i definišu ga kao korisnog, odgovornog i produktivnog člana društvene zajednice u cjelini“, izjavila je Popovićeva.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 15. maj proglasila Međunarodnim danom porodica, koji se prvi put obilježio 1994. godine pod sloganom „Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece“.

Međunarodni dan porodice počeo se obilježavati s ciljem da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se podstakne djelovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Povecajte alimenraciju onome ko napusti svoju djecu.

MONDO REPORTAŽE