UN: Hitno zatvoriti migrantski kamp kod Bihaća | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

UN: Hitno zatvoriti migrantski kamp kod Bihaća

Autor Fena
Autor Fena

Ujedinjene nacije izrazile zabrinutost zbog situacije u migrantskom kampu Vučjak kod Bihaća i traže od nadležnih vlasti da pronađu alternativno rješenje.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražitelja azila na područje Vučjaka, apelujući na nadležne bosanskohercegovačke institucije da rade na pronalasku alternativnog smještaja.

U zajedničkoj izjavi UN-a u BiH podsjetili su da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, a ta lokacije nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima zbog čega nije adekvatna za smještanje ljudi.

Ovi nedostaci su već istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN-a 14. juna koja je data nakon odluke Gradskog vijeća Grada Bihaća da se dislociraju migranti, uključujući i tražitelje azila, koji borave van prihvatnih centara na područje Vučjaka.

Specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava migranata Felipe Gonzalez Morales istaknuo je da je ovaj lokalitet apsolutno neprimjeren i nehuman za smještaj ljudskih bića, apelujući na vlasti da rade na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata tamo te iznalaženju alternativne lokacije za smještaj.

POGLEDAJTE REPORTAŽU MONDA IZ BIHAĆA:

-
Izvor: Mondo.ba

Tim UN-a u BiH podržao je ovaj izvještaj specijalnog izvjestioca UN-a i pozivao vlasti da odmah zatvore kamp i osiguraju humaniju lokaciju za smještaj migranata.

"Vlasti su upoznate s činjenicom da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja kao i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije opskrbljen električnom energijom, vodom niti medicinskom njegom, te posjeduje veoma mali broj sanitarnih čvorova," podsjećaju iz UN-a u BiH.

Izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će Grad Bihać i lokalni Crveni krst obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka je posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je ta pomoć bila nedovoljna i prije nego što je posljednja grupa migranata tu prebačena.

"Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od moguće vanredne situacije na lokalitetu Vučjaka," upozoravaju iz UN-a.

Stoga UN poziva vlasti u BiH da pojačaju napore i pronađu, što je prije moguće, siguran alternativni smještaj koji će biti u skladu s državnim i međunarodnim zakonima i obavezama, humanitarnom praksom i načelima, a sve to uz zagarantovano poštivanje prava migranata, izbjeglica i tražitelja azila.

Ovo je takođe, upozoravaju, nužno kako bi se smanjio i pritisak na lokalno stanovništvo Unsko-sanskog kantona zbog sve većeg broja migranata, tražitelja azila i izbjeglica.

UN u BiH i partneri spremni su odmah aktivirati raspoloživa sredstva da bi pružili podršku vlastima u uspostavljanju novog smještaja u skladu s humanitarnim standardima i/ili povećanju kapaciteta već postojećih mjesta za smještaj.

U saopštenju napominju da je osiguranje smještaja migrantima u što kraćem vremenskom roku od ključnog značaja, a to uključuje momentalno prebacivanje migranata koji se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU IZ KAMPA VUČJAK

Još iz INFO

Komentari 1

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ru

Zar nije pričano,da u BiH,neće biti nikakvih kampovo.Da je dobro imati migrante,imali bi ih,cio svijet.

MONDO REPORTAŽE