• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novinarka RTRS-a i novinar Nove BH dobitnici nagrade "Srđan Aleksić"

Autor mondo.ba

Novinarka Radio-televizije Republike Srpske Gordana Vila i novinar Nove BH Tahir Žustra ovogodišnji su laureati nagrade "Srđan Aleksić", koju je sinoć po deveti put dodijeljena u Banjaluci.

 Banjaluka: Uručene novinarske nagrade Srđan Aleksić 2019. Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Odlukom četvoročlanog žirija dopisnica RTRS-a iz Prijedora Gordana Vila je nagradu dobila zbog za tv priče o zakonskim i drugim preprekama u ostvarenju prava na personalnog asistenta. Gordana je pokazala kako bi trebalo da izgleda jedna novinarska priča u kojoj se prikaže problema, te se ponudi i njegovo rješenje. Svakoj osobi koju je snimila, a izvještava uglavnom o osobama sa margina, iz društveno ranjivih grupa, prilazi s velikim poštovanjem. Njene priče nas uče kako da postanemo društvo bez predrasuda.

Možda će vas zanimati

"Jako sam sretna što smo pokazali da možemo da utičemo na nadležne da pomognu ovim ljudima, kao i zbog činjenice da sam dobila najvrijedniju novinarsku nagradu u Bosni i Hercegovini", rekla je, između ostalog, novinarka RTRS-a.

Njen kolega Tahir Žustra sa Nove BH je nominovan od Udruženja građana oboljelih od distrofije Tuzlanskog kantona, jer objektivno govori o marginalizovanim i ranjivim grupama, a njegovi prilozi su primjer društveno-odgovornog i angažovanog novinarstva.

"Počašćen sam zbog nagrade, ali moram da je podijelim sa snimateljem i montažerom, koji su takođe dali svoj doprinos. Velike korake ka napretku našeg društva, možda više čine ljudi u malim lokalnim sredinama", izjavio je Žustra, koji je do prije osam mjeseci radio na tuzlanskoj TV Slon.

Specijalne plakete na devetoj dodjeli nagrada "Srđan Aleksić" dobili su Amir Purić (Deutsche Welle), Nataša Tadić (TV N1) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Na ovogodišnju nagradu "Srđan Aleksić" prijavljeno je ukupno 20 novinarki i novinara i tri prijedloga nevladinih organizacija.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE