Predstava koja podstiče mlade na razmišljanje | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Predstava koja podstiče mlade na razmišljanje

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Sa direktoricom Genesis Projecta Dijanom Pejić o procesu nastanka interaktivne predstave "Moj otvoreni um"...

Izvor: Genesis Project/MONDO

Dijana Pejić izvršna je direktorica nevladine organizacije Genesis Project iz Banjaluke, čije interaktivno amatersko pozorište već godinama zabavlja i edukuje djecu širom BiH.

Pejićeva kaže da se ona i njena NVO trude da svoje predstave usklade sa senzibilitetom djece i potrebama koje nameće život u 21. vijeku:

Možda će vas zanimati

"Naše predstave su žive, mijenjaju se, rastu i nadograđuju tokom izvođenja u skladu sa interaktivnom razmjenom sa djecom i njihovim reakcijama. Takođe ih prati interaktivna, edukativna razmjena preko koje saznajemo dječiji doživljaj predstave i na osnovu toga je korigujemo. Uvijek se trudimo da kroz naše predstave 'obradimo' teme koje nisu dio redovnog školskog plana i programa, ali za koje postoji potreba i interesovanje među djecom i mladima u osnovnim i srednjim školama širom Bosne i Hercegovine."

Nedavno ste imali premijeru nove predstave "Moj otvoreni um", koja je namijenjena tinejdžerima. Predstava govori o predrasudama i edukuje mlade kako se protiv njih boriti. Možete li nam reći nešto više o procesu nastajanje ove predstave?

"Scenario za predstavu je napisala renomirana književnica za djecu Jelena Kojević-Tepić, uz stalne konsultacije sa glumcima Genesis Project pozorišta i psihologom iz Genesis Project tima. Možemo slobodno reći da je to bio duži stvaralački proces, da su se pojedini dijelovi scenarija često mijenjali, prilagođavali i korigovali. Scenario smo testirali na različitim grupama mladih da bismo dobili uvid u to koliko je razumljiv, interesantan i poučan. Osnovni cilj koji smo željeli postići ovom predstavom bio je da podstaknemo mlade na razmišljanje, na kritički osvrt u odnosu na društvo u kojem žive te da im otvorimo mogućnosti da uvide uzročno posljedične veze između neznanja i zatvorenosti društva s jedne strane te predrasuda, stereotipa i generalizacija s druge strane."

Izvor: Genesis Project/MONDO

Koliko su predrasude i stereotipi zastupljeni kod mladih u našem društvu?

"Predrasude i stereotipi su zastupljene kod svih, svi smo im podložni i svi im robujemo. Kada uzmemo u obzir poratno vrijeme, ekonomsku situaciju, stanje u medijima, obrazovni sistem i mnoge druge faktore onda možemo biti zadovoljno i reći da su mladi u ovom kontraverznom društvu prevazišli svoje učitelje i da su mnogo manje podložni predrasudama i stereotipima nego mi odrasli. U to smo se uvjerili zahvaljujući interakciji sa našom mladom publikom, koju realizujemo nakon svake predstave 'Moj otvoreni um', a kroz koju s mladima razgovaramo o mnogim pitanjama, kao što su 'Koja je poruka ove predstave?'; 'Jesu li odnosi predstavljeni u predstavi odraz stvarnih odnosa među ljudima u vašoj zajednici? Ako jesu, na koji način? Koje su sličnosti/različitosti?'; 'Da li neke interakcije u predstavi odgovaraju nekim interakcijama u stvarnim životnim situacijama?'; itd."

Da li je predstava dobar način da im se prenese prava poruka?

"Da, sasvim sigurno predstava je dobar metod za prenošenje i ovakvih poruka, naravno pod uslovom da je dobro osmišljena, interaktivna, aktuelna, duhovita i kreativna. S obzirom da predstave izvodimo, između ostalih, i u malim, ruralnim sredinama naša predstava ima potrebnu snagu i pozitivan uticaj na mlade ljude kojima je namjenjena. Ona im otvara nove vidike, nudi alternativne u donosu na dotadašnje načine razmišljanja dok ih istovremeno zabavlja i razonodi."

Koliko mladih ljudi će imati priliku da pogleda predstavu i kakve rezultate očekujete?

"Planirano je da, tokom cjelokupnog trajanja projekta, predstavu 'Moj otvoreni um' izvedemo 30 puta, i to u opštinama Banjaluka, Kozarska Dubica, Gradiška, Laktaši i Prijedor. Cilj nam je da najmanje 2.250 mladih ljudi, uzrasta 14-17 godina (završni razredi osnovnih škola i početni razredi srednjih škola) pogleda ovu predstavu, u navedenih pet opština. Do sada smo već stupili u kontakt i dogovorili saradnju sa upravama 31 osnovnih škola i 10 srednjih škola, čiji učenici će imati priliku da, potpuno besplatno, pogledaju predstavu 'Moj otvoreni um'. Ovdje je jako važno naglasiti da je realizacije ove predstave moguća zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Djeca, naša publika, koja nam dolaze iz ruralnih dijelova pojedinih opština, čak imaju tu sreću da im je, putem ovog projekta, obezbijeđen prevoz do opštinskog Centra za kulturu / Pozorišta u kojem mogu, potpuno besplatno, pogledati našu predstavu, edukovati se i zabaviti u isto vrijeme."

Gdje možemo najaviti naredna igranja?

"U toku decembra nas očekuje šest izvođenja predstave 'Moj otvoreni um' u Centru za kulturu Gradiška. A tokom druge polovine januara, odnosno po završetku zimskog raspusta, nastavljamo sa izvođenjem predstave u Laktašim i Prijedoru. Sa januarskim predstavama bismo završili trenutnu saradnju sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), uz nadu da ćemo skupa razmišljati o nastavku saradnje u nekim drugim opštinama i za dobrobiti nekih drugih mladih ljudi. Sigurni smo da za to postoji potreba među mladima, a i želja sa naše strane da im ponudimo edukaciju na jedan drugačiji način."

Dijana Pejić
Dijana Pejić
Izvor: Genesis Project/MONDO

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE