• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugarski reditelj Todor Valov za MONDO: U predstavu mora da se uloži duša

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

"Koboldi su nestašni duhovi, čuvari kuće i tradicije. To je priča o ljudskim vrlinama i slabostima. Priča koja veliča hrabrost, dobrotu i poštenje, a ismijava strah, pohlepu, oholost i mnoge druge loše ljudske osobine".

 Todor Valov pozorišni reditelj intervju Izvor: DPRS/MONDO

Rekao je ovo u razgovoru za MONDO bugarski reditelj Todor Valov, pred premijerno izvođenje predstave koju je režirao za Dječije pozorište Republike Srpske, a koja nas očekuje 6. decembra u 19 časova.

Prema njegovim riječima predstava “Koboldi” govori o ljudskom životu i njegovoj prolaznosti, o tradiciji i sjećanju na pretke.

Možda će vas zanimati

“Ova predstava ima mnogo poruka, ali je, po meni, osnovna da se poštuje tradicija, da se poštuje istorija i običaji porodice. Ironično se govori o strahu, škrtosti, oholosti”, kaže Valov za MONDO.

Sama radnja se odvija u jednom srednjovjekovnom zamku od kojeg su ostale samo ruševine u kojem se u olujnim noćima punog mjeseca, duhovi zamka bude i vraćaju sjećanja na drevne vitezove i bitke, ali i na Stari zamak iz slavnih viteških vremena, istakao je ovaj bugarski reditelj.

Todor Valov
Izvor: DPRS/MONDO

U predstavi "Koboldi" nastaloj prema bajci Aleksandra Dime "Medna kaša grofice Berte" igraju Aleksandra Spasojević, Božana Bijelić, Svjetlana Andrić, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Slobodan Perišić i Dragan Vučić. Predstava je namijenjena starijoj djeci, ali i odraslima, a Valov ističe kako je režirati lutkarske predstave dosta drugačije i komplikovanije.

“Mnogo je komplikovanije da se pozorišno izražavate kroz predmet, u ovom slučaju lutku, a u isto vrijeme imate i živog glumca i to treba da kombinujete. To nije samo pitanje znanja, vi možete da poznajete dječiju psihologiju, koju i izučavate na akademiji, ali nije sve u tome. U predstavu mora da se uloži duša, osjećaji”, rekao je Valov.

Kako kaže, danas je ipak malo teže djecu privući pozorištu, ali ako radite kvalitetno i ako kroz predstavu govorite o njihovim problemima, osjećajima, onda ćete sigurno imati publiku.

“Sada imate više zabavnih događaja i ponude za djecu nego što je bilo prije, ali s druge strane pozorište je jedna vrsta specifične zabave za djecu i ako je to kvalitetno urađeno i ako odgovara na njihove osjećaje, probleme, ako kao pozorišni izražaj koristi nešto što je blisko njihovoj okolini, njihovom životu i onom čime se oni bave, onda ćete im privući pažnju, kao što to rade i igrice. Jedna stvar koja odlikuje pozorište je taj direktni kontakt sa scenom, glumcem, lutkom, koji u stvari diše pred tobom. Za sve to potrebna je mašta, i to ona koja te emotivno dirne i ostavi bez daha. Novac je ipak u drugom planu”, rekao je kroz smijeh bugarski reditelj.

"Super je što imate Muzej lutaka, rijetko se viđa i bilo bi dobro da ima više i prostora i lutaka. Siguran sam da ima još lutaka koje su interesantne i koje bi mogle biti izložene. To je stvarno posebna vrsta atrakcije za pozorišnu publiku, ali i sama za sebe", rekao je Valov.

Iskusan reditelj, dolazi iz zemlje u kojoj je lutkarski teatar na veoma visokom nivou, a da su Bugari dobri pozorišni lutkarski reditelji dokaz su i brojne nagrade koje je Valov osvojio na brojnim festivalima.

“Nagrade su važne ali utoliko koliko je to zvanično priznanje. Nagrade nisu uvijek objektivne, oni koji odlučuju o nagradama imaju svoj ukus i stav, a sve još zavisi i od trenutne konkurencije. Ti si možda dobar u poređenju sa nečim, ali uvijek postoji nešto nešto bolje. Nagrada samo treba da bude stimulans da se još razvijaš i napreduješ. Ostalo je sujeta”, naglasio je ovaj tvorac pozorišne magije.

Iz predstave "Koboldi"
Izvor: DPRS/MONDO

Rad na predstavi “Koboldi” nije prvi susret slavnog bugarskog reditelja sa Dječijim pozorištem Republike Srpske. Njegov “Mačak u čizmama”, koji je još uvijek na repertoaru DPRS, osvojio je brojne nagrade na festivalima u regionu.

“Ovo pozorište ima dobru glumačku ekipu i to se vidi po predstavama. I sada kao i prošli put glumci imaju kvalitete da odgovore na ono što sam zamislio. Uvijek može više i bolje, ali to sve zavisi od glumaca, da li će dati sve od sebe. Sa vašim glumcima nemam taj problem”, rekao je Volov i dodao da bi sa repertoara Dječijeg pozorišta izdvojio predstavu “Ježeva kućica”, u režiji Slobodana Perišića, a evo i zašto…

“Taj svima dobro poznat pisac i tekst je urađen za sve generacije. Jako dobro rediteljsko rješenje, glumački dobro izvedena, vizuelno zanimljiva. Ima sve kvalitete jedne predstave, jer znate djeca u pozorište ne dolaze sama. Svaka predstava mora imati dubinu, jer se ne pravi isključivo za djecu. Oni imaju intuiciju i ponekad su mnogo mudriji nego odrasli, oni osjećaju stvari i tako i treba da bude. Najgore za dječiju predstavu je da bude infantilna, nema ništa gore”, zaključio je Valov.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop