• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nagrađivani "Dnevnik Diane Budisavljević" stiže u banjalučka kina!

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Dokumentarno-igrani film “Dnevnik Diane Budisavljević' istinita je priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima, film koji će vas potresti do srži, ali definitivno jedan od onih koje trebate pogledati.

 Dnevnik Diane Budisavljević film Izvor: MONDO/Dragana Božić

“Dnevnik Diane Budisavljević”, apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja istinita je priča o državljanki austrijskog porijekla udatoj za ljekara pravoslavne vjeroispovesti u Zagrebu, koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske djece iz logora.

Zanimljivo preplitanje igranih i dokumentarnih scena, snimljenih u crno-bijeloj tehnici, scene djece iz logora koje slamaju srca, majki koje odbijaju da se odvoje od njih jer se nadaju da će uskoro kući, zasigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Možda će vas zanimati

Priče svjedoka daju novu dimenziju priči, i to svaka na svoj način. U filmu ih ima četiri, a svoje potresne ispovijesti ispričali su upravo na mjestima gdje su bili logori, prisjećajući se i najsitinijih detalja.

Diana, koju u filmu maestralno glumi Alma Prica, potresena time što, u već dovoljno mučnom ratu ispaštaju i oni najneviniji - djeca, odlučila je da pokrene sopstvenu akciju njihovog spasavanja. Diana se nije zamarala time ko je kriv što su djeca u logoru, nju je vodila samo jedna misao - spasiti nedužnu djecu mučenja i smrti.

Djeca koju je spasila iz logora, boravila su u domovima ili u porodicama koje su bile voljne prihvatiti ih. Vodila je detaljnu kartoteku njihovih sudbina, u nadi da će ih jednog dana ponovo spojiti sa majkama odvedenim u radne logore u Njemačkoj. Po završetku rata, kartoteka joj je oduzeta, i do danas nije pronađena.

Upravo jedan od svjedoka, Živko, ne zna ni gdje je, ni kada rođen, kao ni ko su mu roditelji. Sve što ima je ogrlica sa brojem, onim pod kojim je bio zaveden u Dianinoj kartoteci. 

Dianin dnevnik je, nakon njene smrti pronašla unuka Silvija Szabo, zahvaljujući kojoj je rasvijetljena herojska uloga žene uvjerene da njen život nije vrijedniji od života nedužno progonjenih.

U naslovnoj ulozi je Alma Prica, dok su u ostalim ulogama Igor Samobor, Mirjana Karanović, Tihomir Stanić, Krešimir Mikić i drugi.

„Dnevnik Diane Budisavljević", rediteljke i scenaristkinje Dane Budisavljević, premijerno će u Banjaluci biti prikazan 5. decembra u 19 časova u Cinestaru, a istog dana film će premijerno biti prikazan i u Cineplexxu Palas.

Do tada pogledajte trejler!

Dnevnik Diane Budisavljević
Izvor: YouTube/ThisAndThatProductions

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop