• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon zime stiže novi ''migrantski talas''

Autor SRNA

Direktor Granične službe BiH Zoran Galić upozorio je da bi se BiH na proljeće ponovo mogla suočiti sa migrantskim talasom

On je napomenuo da ovoj policijskoj agenciji nedostaju materijalno-tehnička sredstva da bi se efikasno pokrile sve lokacije na kojima su mogući ilegalni prelasci granice.

Galić je istakao da podaci Agencije za zaštitu granice EU /Fronteks/, Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, te izveštaj Europola ukazuju na to da će nakon zimskog perioda ponovo doći do intenziviranja ilegalnih migracija na zapadnobalkanskoj ruti, čime bi se i BiH ponovo suočila sa pojačanim migracijskim pritiskom.

Možda će vas zanimati

On je naveo da je od septembra prošle godine primijetan trend smanjenja broja ilegalnih prelazaka granice u odnosu na prethodni period, ali da je riječ o sezonskom trendu.


U Graničnoj policiji, dodao je on, trenutno je zaposleno 2.228 službenika, od kojih je 2.028 policijskih službenika.

"Na poslovima granične kontrole raspoređeno je 1.677 policijskih službenika, od kojih u činu policajca 1.300, starijeg policajca 188, narednika 108 i starijeg narednika 81. U odnosu na važeću sistematizaciju radnih mjesta ovih činova, nepopunjeno je 281", rekao je Galić.

Prema procjeni ove policijske agencije, da bi se pokrile sve lokacije na kojima su mogući ilegalni prelasci granice u zoni odgovornosti jedinica Granične policije Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Hum-Foča i Trebinje nedostaje 100 službenih vozila, 132 dvogleda, 66 IC uređaja, 66 termovizijskih uređaja, 86 skautgard kamera, te 1.250 LED lampi.

"Neophodna je nabavka nove specijalističke opreme kojom bi mogli odgovoriti na savremene izazove ilegalnih migracija i obezbijediti zaštitu granice", istakao je on.

Galić je naveo da je prošle godine 13.251 lica odvraćena od pokušaja ilegalnog prelaska u BiH iz susjednih zemalja. 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE