Mnogi na posao dolaze bolesni i time ne čine uslugu ni sebi ni drugima – duže im treba da ozdrave, a virus mogu da prenesu i drugima. Osim toga, važno je da dobro procenite kada ste dovoljno ozdravili da se vratite na posao.
Svi imamo kolege koji se "junače" i na posao dolaze "mrtvi bolesni", time nikom ne čineći dobro. Ponekad je teško i proceniti da li ste dovoljno dobro za odlazak na posao ili je bolje da ostanete kod kuće.
"Zavisi i od toga kojim se poslom bavite. Ako radite sa ljudima koji spadaju u rizične grupe, sa decom ili u zdravstvu, bolje je da ostanete kod kuće", tvrdi dr Amir Kan za "Gardijan".
Ako ste, recimo, imali dijareju ili ste povraćali, bilo bi dobro da posle poslednje takve "epizode" ostanete kod kuće još dva dana jer se ovaj virus lako prenosi.
Kada je reč o prehladi, dr En Robinson smatra da ako se osećate dovoljno dobro da ustanete ujutru iz kreveta, verovatno ste spremni za povratak na posao – uz mere opreza da ne biste drugima preneli virus.
"Trebalo bi da ostanete kod kuće ako imate groznicu jer to obično znači da ste zarazni. Ako kašljete ili kijate, širite bolest, ali zarazni ste i nekoliko dana pre pojave tih simptoma, i tada je rizik od zaraze najveći. Ovakve bolesti su 'napravljene' da se šire", kaže dr Kan.
Prehlada se može preneti i nekoliko dana nakon pojave simptoma, čak i do dve nedelje kasnije, ali je nerealno očekivati da neko ne ide na posao dve nedelje posle preležane prehlade. Ukoliko imate grip, bićete zarazni otprilike nedelju dana, tako da je na vama da preduzmete sve moguće mere da ga ne prenesete drugima.
S druge strane, ako je neko od kolega bolestan, možete da preduzmete određene mere kako biste smanjili rizik da se i vi zarazite.
"Rizik od zaraze je direktno proporcijalan blizini bolesne osobe", kaže dr Robinson, savetujući da izbegavate bolesne kolege, koliko god vam to možda loše zvučalo. Takođe, obavezno perite ruke pre jela!
Osim toga, radite na jačanju imunog sistema. Spavajte dovoljno, izbegavajte stres koliko je moguće, redovno vežbajte.
"Hranite se zdravo i jedite dosta zelenog povrća", savetuje Kan. "I, čak i ako sada nema mnogo sunca, sunčeva svetlost je sjajna za imuni sistem, zato makar malo izađite napolje".
Dr Kan savetuje i da sa sobom nosite bočicu gela za dezinfekciju, kojim ćete povremeno očistiti ruke jer "sve su šanse da je bolesna osoba dodirnula nešto što ćete i vi dodirnuti". Predlaže i da stavite malo gela na maramicu i obrišete neke zajedničke površine na poslu, poput stola gde jedete, jer virusi tu mogu da prežive i 24 sata.
Rizik ne možete potpuno da eliminišete i činjenica je da ste virusima izloženi stalno – u prevozu, prodavnicama... Jedino što možete da uradite je da preduzmete ove mere kojima ćete smanjiti rizik od zaraze.