Narodni učitelj: Ovako je liječio Vasa Pelagić | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Narodni učitelj: Ovako je liječio Vasa Pelagić

Autori mondo.ba Autori mondo.rs
Autori mondo.ba Autori mondo.rs

U zatvoru u Požarevcu, na današnji dan 1899. godine, umro je srpski revolucionar, publicista, narodni učitelj i ljekar Vasa Pelagić.

Izvor: Vikipedija

Pelagić je jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu.

Bio je plodan i popularan pisac, a radovi objavljeni za njegovog života štampani su u 250.000 primjeraka. Njegovo najpoznatije i najprodavanije djelo je "Narodni učitelj", i smatra se jednom od najznačajnijih knjiga medicine koje su izdate na prostorima bivše Jugoslavije.

Mnogi su živjeli po njegovim savjetima, a i on sam volio je i poštovao zdrav život.

Osim što je bio istaknuti socijalista i pisac, Pelagić je bio prosvjetni radnik i narodni ljekar.

Pelagić je rođen 1833. godine u selu Žabari u BiH.

U Beogradu je 1857. godine upisao Bogosloviju, nakon čega je otišao u Moskvu.

Nakon studija u Moskvi gdje je studirao političku medicine i istoriju medicine, vraća se u Banjaluku i postaje upravnik Bogoslovije.

Možda će vas zanimati

Tamo ubrzo nailazi na optuže da širi nacionalizam, pa je protjeran od turskih vlasti u Malu Aziju.

On je protjeran u Kjutjaju 1869. godine pod optužbom da je kritikovao turski režim u Bosni.

Vratio se 1871. godine u Srbiju, zahvaljujući Rusiji.

Austrijske vlasti su ga internirale 1876. godine, nakon što je učestvovao u ustanku u Bosni 1875.

Poslije internacije, odlazi u Srbiju i među prvima organizuje proslave Prvog maja.

Posljednje dvije godine života proveo je u zatvoru u Požarevcu, gdje je umro na današnji dan 1899. godine.

U svom čuvenom djelu objavio je mnogo savjeta o liječenju prirodnim putem, o zdravom životu, kao i druge pouke o duševnom i tjelesnom zdravlju.

Knjiga “Narodni učitelj” je pisana za široke narodne mase.

Pelagić je bio veliki zagovornik zdravog života, i smatrao je da dužnost svakog čovjeka da bude zdrav.

Evo i nekih njegovih savjeta:

O DJEČIJEM PLAČU…

“Plakanje, deranje i kobacanje dječije posve je zdravo - Roditelji, srodnici djece čine veliku štetu djeci svojoj što ih tješe, ljuljaju i u naručja nosaju čim se ona zaplaču. Kad bi oni imali više znanja i vještine da to znanje u život privode, oni ne bi tako činili; jer plakanje, deranje i kobacanje dječije nogama i rukama jeste prava blagodet za njihovo zdravlje. Ali dijete mora uvek biti u čistoj i suvoj peleni ili odjeći. Plakanje i dernjava širi im koš grudi, razvija pluća, potiskuje iz tijela smrt i bolest - pokvaren vazduh, a utiskuje zdravlje i život jačim udisanjem čistoga vazduha.

A kobacanje dječije nogama i rukama jača mišiće tijela i razvija cijeli organizam. Ono stvara život od ljenjosti i mrtvila... Čestita i pametna majka i dadilja udešava i tada i inače svakim danom da im stanovi čisti i često provjetravani budu, i dopuštaju djeci svojoj da sve pomenuto čine do site volje. Ubica je svoje djece ona majka koja to ne čini, a ona još veći koja se sabija s djecom u najmanjoj sobici, a najveću i najzdraviju sobu drži namještenu i zatvorenu.”

MALAKSALOST

“Pravila protiv malaksalosti

Ako je neko opazio na sebi prve znake bolesti, evo lijeka protiv njih: Prvo, krećući se u prijatnom društvu i kakav olak rad vršeći, valja od sebe udaljavati sve misli koje bi navlačile tugovanje i žalost; radeći ili šetajući se radi ozdravljenja po vazduhu čistom, valja duboko zviždukati, jer tako se bolesnik prenese iz jednog duševnog stanja u drugo, te tako zaboravlja i gubi priliku i ne može se baciti u misli koje ga satiru.

Drugo, izbjegavati, što se većma može, svaku ljutnju i svađu, a naročito pri jelu i leganju u postelju, i svako umno i tjelesno jako naprezanje.

Treće, držati u stanu, oko stana, u postelji i na tijelu najveću čistoću.

Četvrto, piti mlijeko. Piće mljeka valja otpočeti sa jedno tri omanje čaše dnevno, i na toj mjeri ostati koji mjesec dana. Peto, umjesto hljeba jesti žitnu varu - varicu, o kojoj smo potanje govorili napred, ili bar hleb od neprosejana brašna ili kačamak.

Šesto, svaki dan po dvoje, po troje rovitih, sasvim mekano obarenih, skorašnjih jaja popiti. Zdravija su jaja kad se malo zagriju i umjesto soli sa sitnim žutim šećerom piju i sa kojom kašikom varice založe.

Sedmo, uopšte je korisno, pa i za ovu bolest kao dobro može se preporučiti jedenje u što većoj meri slatkih zrelih trešanja, svježeg i suvog grožđa, sosa od crnog luka i presne rotkve. Rotkvu je bolje jesti bez soli; vara i rotkva čine te čovjek ima pravilnu stolicu, a crni luk daje prijatan san.

Osmo, uživanje polne ljubavi svesti na najmanju vremensku mjeru.

Deveto, ako prilike dopuštaju, stanovati preko cijelog ljeta u nekom župnom i zdravom mjestu.

Deseto, neophodno je u ljetnje doba svaki dan po sat-dva prje podne šetati na čistom vazduhu, metnuvši ruke na leđa, uspravno hodajući i neku najdublju pjesmu zviždućući.

Ako se nahodi neki brežuljak u okolini, udesnije je ovu šetnju penjući se na njega i silazeći sa njega činiti.

Jedanaesto, još bolje i spasonosnije utiču na oporavljanje džigerice* i svega organizma, tijela i mozga, kad se izdisanje i udisanje vazduha ovako uredi: Čim se ugrabi topal dan i kako se u određeno vrijeme dođe na čisto mjesto u šetnju ili na rad, treba uspravljeno stati, prsa ispupčiti i uzdignuti uvis, i obe ruke na krstima prstima spojiti. Zauzevši takav položaj, treba polagano vazduh u se na nos udisati i u isto doba sasvim polagano ruke uz leđa uvis ka plećima podizati. Kad se već duboko udisalo, nužno je tako isto polagano izdisati i ruke naniže spuštati. Ovakvim udisanjem i dizanjem ruku daju se široke prostorije džigerici da se raširi i kroz sve svoje sunđeraste rupice i kanaliće čist vazduh propusti. A spuštanjem ruku i dubokim izdisanjem sužavaju se prsa i pluća, te se tako sav pokvareni vazduh iz tela izgoni. Tim se krv obnavlja i pluća lječe. Ovo je najblagodetniji melem za bolesno i zdravo čovekovo tijelo. Ovim se udiše život a izdiše bolest i smrt; izdiše malaksalost, slabost, jektika, a udiše zdravlje”

KAŠALJ

“Za liječenje kašlja (Bronchitisa) je najbolje da bolesnik legne u krevet, pogotovo ako ima i temperaturu. Potrebno je piti 2 do 4 litra čaja raznih vrsta i uzimati laku dijetalnu hranu. Ako se pri kašljanju javlja bol u grudima, dobro je spriječiti bol primjenom slačice ili kataplazmom - kašom (cicvarom) od lanenog semena. Protiv kašlja dobro čine inhalacije - udisanje - tople pare »naparivanje« sa borovim uljem ili sličnim sredstvima. Pri dugotrajnom kašlju koji nadražuje, dobro je ovlažiti vazduh u sobi vodom koja stalno ključa. Ako kašalj izaziva grčeve ili bolove, dobro je dati kodein tablete. Za izbacivanje ispljuvka uvijek je dobro dati sredstva za iskašljavanje. Ako se uz kašalj duže vremena drži temperatura, potrebno je primjeniti antibiotike (penicilin, aureomicin, teramicin, rondomicin, tetraciklin itd.)”

GRIP

“…Bolesniku od gripa treba pružiti odmor i liječenje u krevetu. Obezbijediti izolaciju, dobru njegu i laku ishranu ali bogatu vitaminima. Protiv temperature i bolova dobro je davati aspirine, antipirin, pa i kinin. Protiv kašlja dobro je davati sredstva za iskašljavanje: slezov čaj ili sirup i druga sredstva. Ako je visoka temperatura, dobro je staviti obloge i prebrisavati bolesnika vodom. Nekad će doći u obzir da se daju i penicilin i sulfaldadski preparati. Potrebno je dati velike količine S - vitamina (limun).”

SUVE RUKE I USNE

"Ispucane ruke i usne najbolje liječi glicerin. Uzmi 50 grama glicerina i 50 grama ružine vode iz apoteke; dobro izmješaj, i svako veče, kad pođeš spavati, namaži ispucane ruke, pa će proći. To je za varošanke bogate, a za siroti svijet biće jevtinije da to mazanje izvrši lojem rastopljenim"

ŽULJEVI NA NOGAMA

"Najbolji je lijek nositi čitavog života svog umereno komotnu, prostranu i meku obuću. Tijesna obuća rađa žuljeve i mnoge druge manje bolesti. Oproban lijek od žulja tvrde mnogi da je ovo. Raseci suvu šljivu pa privi jednu polutinu na žulj. Držati treba na žulju ceo dan. Mijenjati valja nekoliko dana i nestaće ga.

Drugi lijek takođe je oproban. Utuci bijelog luka, pa ga metni u ljusku lešnika i privi ga na žulj. Menjati treba svako veče i svako jutro. Za nekoliko dana nestaće žulja iz temelja.

Ili: osjeci prvo žulj do prvog mesa, pa onda uzmi malo negašena kreča i toliko meda pa pomješaj kao tjesto, stavi na krpu i svako veče meći na bolno mesto da prenoći. Čini tako dvije-tri noći, ozdravićeš potpuno. Ili: uzmi komadić hljeba bijelog i stavi ga u ljuto sirće, pa kad se dobro nakvasi i krajka i sredina, onda privi taj hlebac na žulj i ostavi dobro obloženo svu noć na bolnom mjestu. Tako činiti prekonoć nekoliko dana, otpašće žuljevi a i bola će nestati.

Kome je to »prosto«, nek uzme iz apoteke »đakon-flastera«, pa neka odreže od njega onoliko komadića koliko ima žuljeva. Njime treba obložiti žulj i ostaviti taj komadić da stoji na žulju desetinu dana. Za to vrijeme i žulja posve nestane i ostane meka koža".

ŠLOG

"Šlog, kaplja, udar, uzetost (šlag, paraliza) ruke, noge, jezika ili polovine cijelog tijela. Bolest ova dolazi po naklonosti prirode kod nekih osoba, ali najviše je dobijaju oni koji su strasni u uživanju polne ljubavi, špirituoznih pića po noćima, pa onda od jake hrane pored slabog rada i kretanja, od vrućih jela, od jakog gnjeva, straha, od spavanja poslije ručka, pred nepogodom (rđavim vremenom), plašenje, tuge, punokrvnosti i silnog umnog naprezanja.

Znaci vesnici ove bolesti ovi su: bol potiljka, česte glavobolje, nesvjestica, trudno izgovaranje riječi, otupljivanje sluha, vida i pamćenja, podilaženje mrava po telu, trzanje i trnci po nogama, uočavanje iskri i tamne tačke pred očima, nespokojno spavanje i strašni snovi, sporo mokrenje i baleganje, teret tijela, preneražavanje, crveno lice, hladan znoj u nekim čestima tijela itd.

Čim se ti znaci osjete treba otklanjati uzroke, pa će se i bolest preduprijediti. Kad koga već napadne ova nesrećna bolest, onda prije svega treba da se sve haljine na njemu raskopčaju, da se otvore prozori na stanu, da se bolesnik položi na leđa a lice da je uzdignuto put glave, a glava naklonjena malo na desnu stranu. Valja da se maže sirćetom vinskim, ako nema pri ruci sedative. Pred nosom treba držati što češće to sirće. Zatim oblagati prsa, lice i čelo hladnim mokrim krpama.

Na listove nožne obložiti slačičnik, a na tabane priložiti vruće vunene krpe. Zatim staviti po četiri pijavice na sljepoočnice i oko očiju. U isto vrijeme treba klistirati bolesnika, ili mu dati da što više pije tople surutke, ili rasola kupusnog, ili što drugo što bi ga uskoro dobro pročistilo jedan ili dva puta. Uhvaćenu čest tijela treba često prekodan pokretati na sve strane, svaki dan više i više do 50 puta, pa na tome duže vremena ostati.

Docnije za hranu samo mlječna hrana i žitna varica, a za piće odvar od trave žalfije, zelenkade. Mnogi su se izliječili samo tim načinom, ali ovo posljednje duže vremena treba upotrebljavati".

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE