• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neizvjesno učešće BiH na samitu u Sofiji: Bevanda pisao Tegeltiji, Turkovićeva krivi hrvatske ministre

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda poručio je danas da zvaničnici iz reda Hrvata podržavaju inicijativu "mali Šengen" i evropski put BiH.

 Neizvjesno učešće BiH na samitu u Sofiji: Bevanda pisao Tegeltiji, Turkovićeva krivi hrvatske ministre Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Bevanda je u dopisu koji je uputio predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji naveo da ga raduje što postoje vjerodostojne naznake da će se "mali Šengen" vezati za širu politiku EU integracija, koja će na taj način dobiti funkcionalnu i jasnu regionalnu perspektivu.

On je izrazio uvjerenje da će "mali Šengen" rasteretiti privredu, pospješiti trgovinu i investicije, te velike infrastrukturne i energetske projekte.

Povezano

"Kako smo posljednjih dana svjedoci različitih tumačenja i samoinicijativnih postupaka pojedinih članova Savjeta ministara, te medijskih spekulacija oko odnosa hrvatskih zvaničnika, kako mene, tako i mojih kolega u Savjetu ministara u pogledu EU puta BiH, ovim putem želim još jednom istaći našu apsolutnu i nedvosmislenu opredijeljenost putu BiH prema punopravnom članstvu u EU", poručio je Bevanda.

Bevanda je podsjetio da su hrvatski ministri u Savjetu minsitara kroz dosadašnje aktivnosti i postupke, primjenom evropskih standarda u izradi nacrta i predlaganja akata, i do sada podržavali EU put BiH, uz, kako je naveo, isključivo poštovanje zakona.

"Za nas nikada nije bilo dileme u vezi sa radom i postupanjem kada je u pitanju evropska perspektiva BiH, pa ni podrška dobro osmišljenim, neophodnim i sprovodivim projektima kakav je `mali Šengen`", rekao je Bevanda.

On je podsjetio da je, tokom nedavno održanih razgovora hrvatskih zvaničnika u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, istaknuta podrška regionalnoj inicijativi "mali Šengen", te na taj način još jednom potvrđena opredijeljenost ka EU budućnosti.

"Mi ćemo, kao i do sada, kroz buduće djelovanje, u skladu sa zakonom i ustavnim nadležnostima i odgovornostima, jasno pokazati da smo predvodnici puta BiH ka članstvu u EU i oni koji su do kraja apsolutno posvećeni ostvarenju tog cilja", poručio je Bevanda.

Bevanda je u dopisu naveo da zahtijeva da se najkasnije do sutra, do početka Samita u Sofiji, usvoji zaključak kojim se u proces uključuju svi nivoi vlasti, te da se odredi zvanična delegacija koja će predstavljati BiH na skupu.

Sutra će u Sofiji biti održan Samit Berlinskog procesa na kojem će učestvovati i BiH, koja za sada nema zvanično određenu delegaciju koja može potpisati dokumente u ime države.

Ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković optužila je ministre iz reda HDZ zbog neodržavanja prošle sjednice Savjeta ministara, da opstruišu evropski BiH.

"Nakon što su ministri iz HDZ-a blokirali posljednju hitnu sjednicu Savjeta ministara BiH (6.11.2020. godine), BiH je došla u situaciju da bude jedina zemlja regiona koja u utorak neće biti u mogućnosti da prihvati navedene dokumente. Ukoliko se to desi, naša zemlja će se naći u vrlo nezavidnoj situaciji, izolovana iz Berlinskog procesa i regionalne saradnje, što bi moglo da ima veoma ozbiljne posljedice, kako na daljnji put BiH prema EU, tako i na efikasno korištenje sredstava iz Investicionog plana EU za Zapadni Balkan", poručila je.

Na sutrašnjem Samitu biće potpisana Deklaracija lidera Zapadnog Balkana o Zajedničkom regionalnom tržištu, Akcionom planu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) za 2021.-2024. i Sofijska deklaracija o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. To su veoma važni dokumenti za ubrzanje puta cijelog našeg regiona prema EU.

"Riječ je o dokumentima čija će realizacija dodatno učvrstiti regionalnu saradnju, na bazi četiri slobode Evropske unije (sloboda kretanja ljudi, kapitala, usluga i robe), te omogućiti tržištu Zapadnog Balkana da se znatno približi tržištu EU. Ovdje treba dodati i digitalnu agendu koja treba da omogući našim zemljama da se približe nivou informatičkog društva EU. Takođe, treba naglasiti da Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište predstavlja i sektorsku razradu implementacije novog Investicionog plana EU za Zapadni Balkan u iznosu od 9 milijardi evra", rekla je Turkovićeva.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE