• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privrednici se nadaju da će BiH ući u ''mali Šengen''

Autor mondo.ba

Privrednici BiH nadaju se da će vlast odlučiti da bude deo „mini Šengena” i da će na taj način kompanije iz Bosne i Hercegovine imati otvoren pristup novom zajedničkom tržištu od oko 18 miliona stanovnika.

 BiH mini Šengen Izvor: MONDO, Mario Milojević

Da bi ova incijativa unapredila ekonomske odnose u regionu, slaže se i predsjednik Spoljnotrgovinske komore (VTK) BiH Vjekoslav Vuković, koji je za sarajevski "Dnevni Avaz", govoreći o sporazumu koji su potpisali predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu, istakao da će privrednici u Bosni i Hercegovini posmatrati kako će Predsjedništvo reagovati.

„Mi se nadamo da će odluke koje se donose ići u korist ekonomije u kojoj nije baš sjajno stanje. Potpisivanje sporazuma je možda prva pozitivna vijest koja se može odraziti na ekonomiju u širem kontekstu regiona. Moramo da krenemo putem tolerancije, da pružimo ruku, jer ekonomija je ono nešto što će nas povezati”, naglasio je Vuković.

Pročitajte i ovo

Vuković je rekao i da je Komora i ranije upozoravala da problem između BiH i tzv. Kosova prije svega politički, a ne ekonomski.

„Prije svega, mislim na vrijeme kad su nam uvedene takse zajedno sa Srbijom. Tad smo izgubili tržište od 160 miliona KM. S početkom ove godine to tržište smo počeli da vraćamo, ali naše pozicije je popunio neko drugi. Ostala je prilika koju moramo da iskoristimo”, istakao je Vuković.

Avaz podsjeća i da su do aprila ove godine i za BiH i Republiku Srbiju na snazi bile stopostotne carine na uvoz bilo kojih proizvoda na teritoriju KiM.

Inače, „mini Šengen” trebao bi da ujedini tržišta Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, tzv. Kosova, Crne Gore i BiH.

Inicijativom su predviđeni izdavanje zajedničkih radnih dozvola, priznavanje kvalifikacija i diploma bez dodatnih procedura, razmjena studenata, zajednički projekti za istraživanje i razvoj, uvođenje 24-satnog radnog vremena svih inspekcijskih službi na granicama, jedinstven paket dokumentacije potrebne za tranzit robe…

Konačni stav po ovom pitanju trebalo bi da donese Predsjedništvo BiH na sjednici koja bi trebalo da bude održana 17. septembra. Pristupanje ''malom Šengenu'' na dnevni red stavio je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik.

Tri zemlje Zapadnog Balkana – Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija – postigle su još prošle godine dogovor o uspostavi "malog Šengena."

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE