• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šteta od poplava 130 miliona maraka

Do sada procjenjena šteta od poplava na području Republike Srpske iznosi oko 130 miliona KM, izjavio je direktor Uprave Civilne zaštite RS Milimir Doder.

 Šteta od poplava 130 miliona maraka Izvor: MONDO

On je naglasio da će pričinjena šteta biti procijenjena nakon provođenja mjera sanacije terena i objekata, te stvaranja normalnih uslova za život, što je u svakom slučaju prioritet za stanovništvo pogođeno tom nesrećom.

"S obzirom da ulazimo u zimski period biće potrebno dosta vremena da se voda u potpunosti povuče s poplavljenih površina, a nakon toga biće neophodno preduzeti mjere čišćenja terena i objekata od nanosa i raznog otpada, higijensko-epidemiološke mjere i isušivanje kuća, da bi se evakuisanom stanovništvu obezbijedili uslovi za povratak, a život normalizovao. To neće biti lak posao i zahtijevaće strpljenja i vremena", rekao je Doder za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

On je dodao da nabavka savremene opreme, obuka spasilačkih ekipa, upoznavanje građana s potencijalnim opasnostima, savjeti građanima koji žive u zonama visokog rizika kako da postupe u kritičnim situacijama, monitoring i rano upozoravanje, osavremenjavanje planskih dokumenata i procjene ugroženosti, održavanje i čišćenje riječnih korita i drugih vodotoka, te tekuće i investiciono održavanje postojećih i gradnja novih vodozaštitnih objekata zahtijevaju ulaganja koja prevazilaze mogućnosti ovog društva.

Prema njegovim riječima, to su trajni zadaci svih institucija koje su direktno ili indirektno uključene u ovu oblast.

On je naglasio da postoji čvrsto opredjeljenje svih relevantnih institucija, prije svega Vlade RS, da u vezi sa vodozaštitnim objektima treba nešto uraditi.

"Što se tiče izdvajanja finansijskih sredstava, prethodno treba sagledati trenutno stanje nasipa, procijeniti prihvatljiv nivo rizika pa tek onda procijeniti potrebu za izgradnjom novih vodozaštitnih objekata. To treba ostaviti stručnjacima i taj posao se ne radi preko noći. Tek tada ćemo znati koliko nas to košta, pa shodno tome i iznaći način finansiranja takvih projekata. Ohrabruje činjenica da je Vlada RS prepoznala potrebu da se konačno nešto mora uraditi u ovoj oblasti, kako bismo život naših građana koji žive u zonama potencijalnog rizika učinili sigurnijim", istakao je Doder.

On je podsjetio da je Vlada RS, nakon poplava koje su pogodile RS u junu ove godine i štete koja je procijenjena na oko 130 miliona KM, iz Razvojnog fonda izdvojila 20 miliona KM, otpisala dugove poljoprivrednicima (za đubrivo i gorivo) u iznosu većem od 30 miliona KM, a za oštećenu infrastrukturu će se obezbijediti dugoročni kredit s povoljnim uslovima, što znači da se u narednom periodu mogu očekivati značajnija ulaganja u vodozaštitne objekte.

"Posebno treba naglasiti da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o civilnoj zaštiti, koji je Narodna skupština RS usvojila u martu, predviđena obaveza da lokalne zajednice godišnje u svom budžetu planiraju i izdvajaju iz usvojenog budžeta dva procenta posebnih sredstava za opremanje i obuku struktura civilne zaštite, čime će se obezbijediti efikasnija zaštita ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća", dodao je Doder.

On je potvrdio da su akumulacije iz susjednih dražava ispuštale ogromne količine vode što je sigurno doprinijelo i uzrokovalo poplave ovakvih razmjera, ali Republička uprava Civilne zaštite ne može da utiče na režim ispuštanja vode iz akumulacija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE