• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisana zajednička izjava Srpske i Srbije za realizaciju projekta HES "Gornja Drina"

Autor Vesna Kerkez

Premijeri Srbije i Republike Srpske, Ana Brnabić i Radovan Višković potpisali su danas potpisali zajedničku izjavu o realizaciji projekta HES "Gornja Drina".

 Potpisana zajednička izjava Srpske i Srbije za realizaciju projekta HES "Gornja Drina" Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Realizacijom ovog projekta predviđena je izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci. 

Radovan Višković, premijer RS kazao je da je projekat "Buk Bjela" zajedno realizuju Vlada RS i Vlada Srbije.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Na korak smo do realizacije ovog projekta. Izgradnja Buk Bjele će trajati šest godina. Više sam nego srećan što smo u poziciji da realizujemo ovaj projekat, iako su ga mnogi osporavali. U finansiranju projekta učestvovaće Srbija sa 51 odsto sredstava i Srpska sa 49 odsto", istakao je Višković.

Možda će vas zanimati

Premijer je najavio i da će naredne godine biti realizovano nekoliko velikih, značajnih zajedničkih projekata, između ostalog aerodrom Trebinje, autoput prema Rači i HES Gornja Drina.

"Ovo je moja 11. posjeta Srpskoj od 2017. od kada sam predsjednica Vlade Srbije, a prva zvanična posjeta u ovom mandatu. Do sada smo imali 10 zajedničkih sjednica vlade, a čim prođe kriza s koronom organizovaćemo i jedanaestu, kada će domaćin biti Republika Srpska. Od 2014. godine 59 miliona evra smo donirali za projekte u Republici Srpskoj i u opštinama u FBiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo. Mislim da ćemo 2021. godine vidjeti kako izgleda kada RS i Srbija rade zajedno", kazala je srpska premijerka Ana Brnabić.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ona je naglasila da je za aerodrom u Trebinju već dogovoreno na jučerašnjoj sjednici Vlade RS oko 30 miliona evra.

"Danas je veliki dan za sve nas u Republici Srpskoj. Ulazimo u drugačiju dimenziju saradnje i međusobnih odnosa sa Srbijom, i oko kapitalnih projekata poput tri pomenuta, ali i na nižerangiranim projektima koji su od zajedničkog interesa. Dobro je da znamo da imamo Srbiju koja je tu da nas podrži oko svih projekata", kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Vlada RS i Srbije su poduzele konkretne korake. Imamo zajedničku viziju za budućnost", istakla je Cvijanovićeva.

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da su u toku razgovori o projektu u okviru koga će Srbija uložiti u sve lokalne zajednice u RS.

"Radimo projekte koji će biti  od koristi svim ljudima. Radovi na autoputu od Kuzmina prema Rači su već počeli. Svaki uspjeh Srbije doživljavamo na isti način kao i stanovnici Srbije koji mu se raduju. Ostaćemo posvećeni tome da zajedno radimo u oblasti zdravstva i zahvalan sam za pomoć tokom epidemije, kada nam je Srbija poslala kamione s pomoći", istakao je Dodik.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

On je kazao da će se raditi i na tome da se olakša proces dobijanja dvojnog državljanstva.

"Ovdje sam još od Miloševića i mogu da kažem da je sada saradnja sa Srbijom najbolja", kazao je Dodik i naglasio da su zajednički projekti sa Srbijom ono što se radi s posebnim zadovoljstvom.

(Mondo.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE