• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gubitnici u Banjaluci: NDP prešao put od druge stranke u gradu do anonimnosti

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Stranka koja je bila druga po snazi nakon prošlih lokalnih izbora, kako sada stvari stoje, za sada neće preći cenzus niti imati odbornike u Gradskoj skupštini u Banjaluci. Ipak, stranka Dragana Čavića nije jedini gubitnik ovih lokalnih izbora u najvećem gradu Srpske.

 Izbori u Banjaluci rezultati Skupština grada NDP Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Po preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna izborna komisija (CIK), na osnovu 54,13 odsto obrađenih glasačkih mjesta, Narodni demokratski pokret (NDP) osvojio je nešto više od 700 glasova što im neće biti dovoljno ni za jedno odborničko mjesto.

Na prošlim lokalnim izborima u Banjaluci 2016. godine NDP je bio druga po snazi politička partija, odmah iza SNSD sa 12.323 osvojenih glasova, odnosno 13,47 % i imali su četiri mandata u skupštini.

Dragan Čavić, predsjednik NDP tada je na izborima za gradonačelnika, kao kandidat Saveza za promjene, osvojio 39.670 glasova odnosno 39,91 odsto.

U Banjaluci je juče glasalo 100.538 glasača što je izlaznost od 53,45 odsto, dok je na izborima prije četiri godine izlaznost bila nešto veća - 55,59 odsto.

SNSD je tada osvojio 31.419 glasova odnosno34,35 % i 11 odborničkih mjesta, a Igor Radojičić je postao gradonačelnik.

DNS je te 2016. godine osvojio 11.030, tj. 12,06 odsto ili četiri odbornika, Socijalistička partija 9.521 što je oko 10,4 odsto i tri odbornika, Srpska demokratska stranka osvojila je 8.872 glasa, 9,7 procenata od ukupnog broja i to im je donijelo tri mandata. Isti broj mandata imao je i PDP sa 7.199 glasova (7,87 %). Ujedinjena Srpska osvojila je 5.808 glasova odnosno 6,35 odsto.

Godine "preletanja"

U protekle četiri godine politička scena je znatno izmijenjena različitim pretumbavanjima, cijepanjima i prelascima mahom pod okrilje vlasti.

Jedan od najkrupnijih poteza zvanično je potvrrđen u novembru 2018. godine kada su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i NDP-a Dragan Čavić dogovorili da će NDP biti dio vladajuće većine u RS.

Odobrnici stranke u Skupštini Banjaluke, Mirna Savić Banjac i Saša Lazić usprotivili su se tom dogovoru, ostali u opoziciji i praktično napustili NDP te na ovim izborima formirali listu ''Banjaluka zove'', koja je po rezultatima od juče na granici da osovoji jedan mandat u skupštini.

Zoran Talić, koji je bio predsjednik GO PDP u Banjaluci je nakon prošlih izbora nezadovoljan napustio PDP, postao predsjednik gradske skupštine i formirao politički pokret "Poligraf"

U posljednje dvije godine, od dijela ljudi koji su napustili DNS nastao je Demos, dok se i dio SP-a otcijepio i formirao SPS. 

Po preliminarnim rezultatima CIK-a od jutros SNSD je osvojio 26,9 odsto, PDP 19,6 odsto, SPS 8,99 odsto, US 8,44 odsto, DNS 7,32 odsto, DEMOS 6,45 odsto, SP 4,6 odsto, SDS 3,95 odsto, ''Banjaluka zove'', 3,37 dosto, Pokret pravde 2,14 odsto, Poligraf 2,03 odsto, SDP 2 odsto...

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Nije istina,ujedinjena srpska sve preletač do preletača

Darko

Polako preletaci propadaju

MONDO REPORTAŽE