Vlada RS pripremila zakone kojima će ukinuti neke takse | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Vlada RS pripremila zakone kojima će ukinuti neke takse

Autor Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske utvrdila je na svojoj 96. sjednici i uputila u zakonodavnu proceduru tri zakona kojima se ukidaju i smanjuju neporeska davanja, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Izvor: Vlada RS

Prijedlogom Zakona o dopuni Zakona o posebnim republičkim taksama je predloženo da se posebna republička taksa za 2021. i 2022. godinu umanjuje za 30%, odnosno 60% u odnosu na iznos koji je propisan Zakonom o posebnim republičkim taksama, dok se u 2023. godini u potpunosti ukida.

Sprovođenjem reforme poreskog sistema, Vlada Republike Srpske je iskazala opredjeljenje za postepeno smanjivanje i ukidanje pomenute takse čime bi se rasteretila privreda i olakšao položaj privrednih subjekata. Ukupan godišnji prihod Budžeta Republike od ove takse je oko 10,5 miliona KM, za koji iznos Vlada Republike Srpske predlaže oslobađanje u trogodišnjem periodu, čime će privredi ostati ova sredstva na raspolaganju,” obrazlaže se u saopštenju.

Povezano

Predloženo ukidanje administrativne takse

Navodi se da je Vlada prepoznala potrebu za dodatnim rasterećenjem stanovništva i poslovnih subjekata ukidanjem administrativne takse za zahtjeve, molbe, prijedloge, uvjerenja, izvode, koje se plaćaju sada u malim pojedinačnim iznosima, (do 10 KM), ali predstavljaju dodatnu obavezu i formalnost koja se mora ispuniti da bi građani i privredni subjekti ostvarili svoja prava.

Administrativna taksa je cijena usluge javnih tijela i plaća se za spise i radnje u bilo kojem postupku pred administrativnim organima Republike ili jedinice lokalne samouprave.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama Republike Srpske predloženo je ukidanje ovih neporeska davanja koja na godišnjem nivou iznose oko 1 milion KM za budžet Republike Srpske.

Takođe, sa ciljem stvaranja optimalnog fiskalnog opterećenja privrede i građana upućen je u zakonodavnu proceduru i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama kojim se pojedine komunalne takse ukidaju u cijelosti jer finansijski nisu efikasne,neke su i duple, a predstavljaju optrećenje onim privrednim subjektima koji ih plaćaju i finansijski i administrativno. Predloženo je ukidanje plaćanja komunalne takse za udruženja od javnog interesa za Republiku Srpsku, preduzetnike koji imaju status malog preduzetnika i zanove obveznike komunalnih taksi u periodu od 12 mjeseci nakon završetka postupka registracije.

Osim toga, predloženo je ukidanje čitavog niza drugih komunalnih taksi. Gubitak prihoda od predloženog zakona u svim budžetima jedinica lokalne samouprave je oko 390.000 KM.

Set koji sadrži tri prijedloga zakona o smanjenju ili ukidanju taksa utvrđena su po hitnom postupku kao dio paketa mjera s ciljem smanjenja opterećenja privrede i stanovništva neporeskim davanjima, stvaranja povoljnijeg privrednog ambijenta za pokretanje novih investicija i rast životnog standarda građana.

Na osnovu predloženog smanjenja i ukidanja određenih taksi, prihodi u Budžetu Republike Srpske biće manji za pet miliona KM, a ta sredstva biće nadoknađena uštedama, te kroz bolju naplatu prihoda po osnovu drugih poreskih i manjim dijelom neporeskih davanja.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE