• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon značajnog pada zbog “korona krize”: Javni prihodi u RS se opet stabilizuju

Autor Brankica Spasenić

Poreska uprava RS je u avgustu ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 207,59 miliona maraka, što je za oko 3,57 miliona КM ili dva odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

 Javni Prihodi Poreske uprave RS avgust 2020 Izvor: Mondo/Željko Svitlica

To je, podsjećaju iz Poreske uprave RS, bila rekordna godina u naplati javnih prihoda.

Takođe, poručuju da je u prvih osam mjeseci ove godine naplata prihoda po osnovu doprinosa rasla, što pokazuje da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika u RS u vrijeme pandemije virusa korona.

Možda će vas zanimati

"Ovi ohrabrujući podaci pokazuju da postepeno dolazi do stabilizacije u naplati javnih prihoda na šta su svakako uticale mjere Vlade RS za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave korona virusa, ali i niz drugih mjera sa ciljem da privreda lakše prevaziđe aktuelnu krizu uzrokovanu pandemijom," istakli su u PURS.

Direktni porezi su u avgustu ove godine naplaćeni u iznosu od 38,4 miliona maraka, što je za 6,3 miliona КM ili 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najveći rast bio je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od skoro 18,2 miliona КM ili 34 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Rast je zabilježen i kod naplate poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 16,2 miliona maraka što je za šest odsto više, naplaćeno je i 2,6 miliona maraka ili 41 odsto više poreza na nepokretnosti.

Takođe, u avgustu je naplaćeno 135,1 milion КM ili za 578.319 КM više doprinosa nego u istom periodu prošle godine.

Za Fond PIO i za Fond zdravstvenog osiguranja RS naplaćeno je za jedan odsto više novca u odnosu na uporedni period, a rast jezabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite od dva odsto.

Кod ostalih javnih prihoda, u avgustu je ostvarena naplata od skoro 34 miliona КM, što je za 3,4 miliona maraka manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 4,4 miliona maraka ili 26 procenata više, za kazne je uplaćeno oko dva miliona КM ili devet odsto manje…

"Posmatrano od početka ove godine, Poreska uprava RS je u prvih osam mjeseci prikupila ukupno 1,604 milijardi КM što je za četiri odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 300,9 miliona КM ili 38,7 miliona maraka manje, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 247,2 miliona КM, što je za 16 odsto manje. Međutim, naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovom periodu nastavila je rast. Očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika," poručili su iz PU RS.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE