• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Borelj izgleda da nije upoznat sa sadržajem Dejtonskog sporazuma

Autor Siniša Stanić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da visoki predstavnik EU i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj, koji sutra dolazi u Sarajevo na obilježavanje 25 godina od Dejtonskog sporazuma, izgleda nije upoznat o sadržaju Dejtonskog sporazuma.

 Dodik: Borelj izgleda da nije upoznat sa sadržajem Dejtonskog sporazuma Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da visoki predstavnik EU i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj, koji sutra dolazi u Sarajevo na obilježavanje 25 godina od Dejtonskog sporazuma, izgleda nije upoznat o sadržaju Dejtonskog sporazuma.

"U kolumni koju je pisao za federalne medije analizirajući stanje u BiH, Borelj nijednom rječju ne spominje suštinu Dejtonskog sporazuma, entitete i narode koje očigledno ne poznaje, već pominje ljude, što je veliki propust s obzirom na visoku evropsku funkciju koju obavlja", istakao je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše Boreljovu kolumnu objavljenu u federalnim medijima a u kojoj govori o nekoj navodnoj centralizovanoj BiH, ignorišući postojanje tri konstitutivna naroda u BiH.

Dodik je ocijenio da je takvo njegovo nepoznavanje Dejtonskog sporazuma bez sumnje propust koji se događa upravo u momentu kada dolazi da obilježi 25 godina tog sporazuma i Ustava, koji jasno kažu da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Borelj je tako na svoju ruku, u svojoj kolumni, isključio entitete i narode, a govori, prema onome što je napisao, o nekoj centralizovanoj BiH koja kao takva ne postoji. Razlike između Borelja i Predsjedništva BiH očigledno su velike", ukazao je Dodik.

Dodik je istakao da je Borelj posebnu neupućenost, neznanje, ali i tendecioznost iskazao u dijelu kolumne gdje govori o navodnom genocidu u BiH.

"Borelj bi morao da zna da o tome nema odluke nijednog organa u BiH, kao što bi trebalo da zna da u BiH postoji srpski narod koji ne priznaje i nikada neće priznati lažne optužbe o navodnom gencidu tokom proteklog rata. To treba poštovati, a ne ignorisati, jer je riječ o konstitutivnom narodu u BiH, a ne da nasjeda na priču samo jednog naroda", poručio je Dodik.

On je konstatovao da upravo Borelj koristi retoriku istirijskog revizionizma, koju koristi i jedan narod u BiH da bi krivotvorili istorijske fakte.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva ocijenio je da, prema svemu tome, nema sumnje da će za sutra najavljeni sastanak sa članovima Predsjedništvom BiH biti opterećen tim razlikama u poimanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE