• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borelj: Nemam lekcije ili pridike, budućnost BiH je evropska

Autor Dragana Božić

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Džozep Borelj poručio je danas u Sarajevu da koristi ovu priliku da još jednom potvrdi podršku koju iskazuju naporima BiH na njenom evropskom putu.

 Borelj: Nemam lekcije ili pridike, budućnost BiH je evropska Izvor: Anadolija/Nihad Ibrahimkadić

"Imali smo iskren i otvoren razgovor. Vrlo otvoreno smo razgovarali o sadašnjoj situaciji i nekim budućim perspektivama BiH na njenom evropskom putu. Ovo je bez sumnje istorijski dan, važan dan za BiH ali i za Evropu. Rat, opsada Sarajeva, sve su to stvari kojih se itekako dobro sjećam", pojasnio je Borelj nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Danas, kako je kazao, se obilježava 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, piše Anadolija.

Možda će vas zanimati

"Godišnjica je dobra prilika da se osvrnemo na sve što se dešavalo u prošlosti i da odamo počast i sjetimo se žrtava i svima onima koji su radili i nastavljaju raditi u pravcu pomirenja", istakao je Borelj.

Pozdravio je i zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ovom zajedničkom izjavom prepoznata je mogućnost jačanja povjerenja, međusobnog poštovanja i uvažavanja svih u BiH, jednako kao i potrebe da se oda počast svim civilnim žrtvama rata. Meni bi bilo zadovoljstvo da sam imao priliku da prisustvujem zajedničkoj komemoraciji i sjećanju na sve žrtve. To bi bio važan znak i prilika da se podsjetimo važnosti daljih iskoraka. To naglašavam iz razloga što je pomirenje sastavni dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Prošlost moramo uvažavati, ali se istovremeno moramo okrenuti i budućnosti", poručio je Borelj.

Kako je kazao, kada se govori o budućnosti, razgovarali su o nekim iskoracima, izazovima na evropskom putu BiH.

"Koristim ovu priliku da sa naše strane još jednom potvrdim podršku koju iskazujemo naporima BiH na njenom evropskom putu. Budućnost ove zemlje je evropska. Ja ovdje nemam nikakve lekcije i pridike za bilo koga ali vjerujem da mogu podijeliti iskustva", rekao je Borelj.

Podsjetio je da je EU već sada vodeći ekonomski partner i svaki drugi partner za ovu zemlju.

"Sada je na domaćim vlastima, one su te koje moraju intenzivirati napore kako bi ostvarili iskorake i rezultate po reformama koje će ovu zemlju i njene građane dovesti korak bliže EU. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada imamo napredak u svih 14 ključnih prioriteta. Napomenut ću još da više od 80 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini podržava evropske integracije", dodao je Borelj.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE