• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred sjednicu Vlade: Zakon o lokalnoj samoupravi nije na dnevnom redu, ide kao dopunska tačka?

Autor Brankica Spasenić

Vlada Republike Srpske utvrdila je dnevni red za sjednicu koja će biti održana sutra (četvrtak), a na njemu nisu izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, potvrđeno je za Mondo.

 Zakon o lokalnoj samoupravi RS Vladi RS Izvor: Vlada RS

Najave o mogućnosti izmjena ovog zakona posljednja dva dana izazivaju brojne reakcije, a iako iz Vlade RS i resornog Ministarstva uprave i lokalne samouprave nema nikakve zvanične potvrde, špekuliše se da su namjere izmjene nadležnosti gradonačelnika i njihovo svođenje na protokolarni nivo.

Iako izmjene spomenutog zakona nisu formalno uvrštene na dnevni red sutrašnje sjednice Vlade RS, saznajemo da se na njima intenzivno radi i da bi se mogli naći pred ministrima i premijerom kao dopunska tačka.

Moguće je da se nađe kao dopunska tačka. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS može da kandiduje dopunsku tačku, kao što je to do sada rađeno mnogo puta. Vlada RS ako procijeni, može onda da to naknadno uvrsti na dnevni red. U svakom slučaju, po proceduri, neophodno je da Vlada RS 24 sata prije početka sjednice uputi u skupštinsku proceduru izmjene ili dopune zakona koje idu po hitnom postupku. U konkretnom slučaju, spomenute izmjene zakona trebalo bi dostaviti skupštini do ponedjeljka ujutro, jer je redovna sjednica Narodne skupštine RS zakazana za utorak, 1. decembar,” kazao je za Mondo dobro obaviješten izvor iz Vlade RS.

Izvor: Vlada RS

U svakom slučaju, ako se spomenuti zakon nađe pred poslanicima u utorak, sasvim je izvjesno da će uslijediti burna skupštinska rasprava s obzirom da je ovo posljedna sjednica NSRS kojoj će Draško Stanivuković (PDP) prisustvovati kao poslanik, prije preuzimanja mandata gradonačelnika Banjaluke.

Upravo je njegova pobjeda za gradonačelnika, prema nezvaničmnim informacijama, bila povod za spomenute zakonske izmjene i umanjenje njegovih nadležnosti, s obzirom na to da nema većinu u Gradskoj skupštini.

Ukoliko izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi “prođu”, osim Banjaluke, biće zanimljivo pratiti kako će se ista situacija odraziti na Prijedor, gdje je nakon 16 godina, izabran gradonačelnik iz SNSD-a. 

Iz Vlade Republike Srpske i Ministarstva uprave i lokalne samouprave nismo dobili odgovor na zvaničan upit da li se radi na spomenutim zakonskim izmjenama i da li je u planu da se one nađu pred poslanicima NSRS na sjednici u utorak.

Kovačević: Potrebno naći rješenje kada ne postoji saglasnost gradonačelnika i skupština

Komentarišući informacije o pripremama za izmjenu zakona, portparol SNSD, Radovan Kovačević danas je napisao da je "sigurno da se bilo kakve eventualne izmjene zakona koji se tiču nadležnosti i procedura donošenja odluka na nivou lokalnih zajednica odnose na sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a ne samo na Banjaluku ili bilo koju drugu opštinu ili grad u Republici Srpskoj, kako to neki žele maliciozno predstaviti u javnosti."

Takođe, kaže da je potrebno pronaći rješenje "kako da, u okolnostima kada ne postoji saglasnost između načelnika ili gradonačelnika i skupštine kao najvišeg zakonodavnog organa lokalne zajednice, ne trpe građani i ne zaustavlja se razvoj samih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj."

Sporne izmjene zakona: Šta kaže Stanivuković, šta SNSD?



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE