• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije tužile RS zbog opsade grada

Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo podnijela je 1.400 tužbi civilnih žrtava rata grada Sarajeva protiv RS i traže odštetu od 450 miliona evra

 Sarajlije tužile RS zbog opsade grada Izvor: MONDO

Tužbe su podnijete sudu u Banjaluci, a građani tužbama traže novčanu nadoknadu za pretrpljene boli.

Podnosioci tužbi pozvali su se na zakonske akte koji govore o naplati nematerijalne štete ubijenih i ranjenih civila.

Kao osnov uzeli su presudu Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS. Tom presudom, smatraju u Uniji, stvoreni su uslovi da civilne žrtve četvorogodišnje opsade grada Sarajeva podignu tužbe kako bi ostvarili moralnu satisfakciju za pretrpljene patnje.

Prema nezvaničnim informacijama, tužioci traže odštetu od oko 900 miliona KM od Republike Sprske.

Opsada Grada Sarajeva trajala je 1.425 dana, kada je ubijeno i ranjeno više od 50.000 Sarajlija od kojih 1.601 dijete.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić nagovijestio je da bi civilne žrtve rata u Sarajevu mogle biti isplaćene putem obveznica.

"Jasan je zakonski osnov i način na koji to RS može isplaćivati. To je izdavanje obveznica na period od 14 godina, uz određeni grejs period. RS već ima kontinuiranu isplatu na taj način, ne samo po osnovu nematerijalne ratne štete već i po osnovu stare devizne štednje", izjavio je Džombić, prenosi Dnevni avaz.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj najavio je da bi RS u roku od 30 dana mogla da odgovori na tužbene zahtjeve.

SIMIĆ: PRAVOBRANILAŠTVO DOBILO SAMO JEDNU TUŽBU

Pravni ekspert Krstan Simić izjavio je danas Srni da je Pravobranilaštvo Republike Srpske (RS) dobilo samo jednu tužbu gdje se na tužilaškoj strani pojavljuju 1 374 lica iz Federacije BiH (FBiH), koji zahtijevaju naknadu štete po osnovu duševnih bolova zbog gubitka bliskog srodnika koji je stradao kao civil tokom rata u Sarajevu.

Tužbom se tereti Republika Srpska za Vojsku RS.

"Sve te tužioce zastupa advokat koji je zastupao i Islamsku vjersku zajednicu (IVZ) po tužbi protiv RS i Grada Banjaluka za naknadu štete zbog porušenih vjerskih objekata u Banjaluci", uočio je Simić, podsjetivši da je ovaj tužbeni zahtjev, vrijedan 130 miliona KM, usvojen u prvostepenom postupku, a da je potom Okružni sud po žalbi tuženih preinačio prvostepenu presudu i odbio tužbeni zahtjev zbog zastare potraživanja. Postupak se nalazi kod Vrhovnog suda RS po reviziji tužioca.

Simić kaže da ova tužba pokreće odnose koje je teško podvesti pod ranije uspostavljene klasične pravne norme, jer je riječ o odnosima koji su proizašli iz ratnih događanja, te mnoga složena pravna pitanja kao što je relevantno pravo, obzirom da se postupak vodi na teritoriji jednog, a treba primijeniti pravo sa teritorije drugog entiteta.

On smatra da je očigledno da u FBiH postoji određena strategija čiji je cilj ekonomsko urušavanje RS, a samim tim i RS, jer kako objasniti činjenicu da se pojavljuje isti pravni zastupnik u tužbi IVZ i sada u tužbi 1374 lica, ukoliko nisu organizovani i ako se to ne radi planski.

"Pogotovo kada se ima u vidu vrlo složeno pitanje zastare potraživanja, ukoliko bi osnov i postojao, mada je on vrlo upitan. Ponavlja se ista argumentacija u tužbi IVZ u ovom predmetu i u jednom predmetu kod Ustavnog suda, koji je okončan u januaru", rekao je Simić.

On je dodao da se tim predmetom - AP 1126/07 na Ustavnom sudu pokušalo obezbijediti da se prigovor zastare potraživanja eliminiše u slučajevima kada je riječ o štetama proizašlim iz situacija koje se mogu podveseti pod krivično djelo.

"Ove odluke potvrđuju postojanje jasne strategije čiji je cilj ekonomsko urušavanje RS kroz naplate šteta. RS nema strategiju za odbranu od ovakvog nasrtaja, niti ima strategiju ostvarivanja eventualno svojih prava u odnosu na FBiH", rekao je Simić.

On je dodao da zakon Srpske predviđa obavezu tužilaštva da pokušaju spor riješiti u vansudskom postupku, dodavši da se tužioci nisu obratili Pravobranilaštvu, pa smatra da je tužba preuranjena.

"Tužba je i neuredna, jer je tehnički, sa aspekta pravila, nemoguće voditi postupak gdje se u tužbi javljaju 1 374 tužioca. Svaki događaj podrazumijeva postupak utvrđivanja relevantnih činjenica, pa je nezamislivo vođenje ovakvog postupka", rekao je Simić.

Simić je ocijenio da je sud tužbu trebalo da vrati na uređenje i uputi tužilačku stranu da se obrati Pravobranilaštvu za vansudsku nagodbu.

"Posebno je složeno pitanje zastare potraživanja i Pravobranilaštvo će zaista morati podnijeti vrlo jasnu argumentaciju, kako bi se spriječili nasrtaji na opstojnost Srpske, kroz korišćenje svih instituta koje mu stoje na raspolaganju", rekao je Simić.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE