• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li podnijeti ostavku: Tegeltija u četvrtak donosi konačnu odluku

Autor Dragana Božić

Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da će, najvjerovatnije, u četvrtak, 10. decembra, na konferenciji za novinare objaviti i obrazložiti odluku u vezi sa zahtjevima da podnese ostavku na funkciju predsjedavajućeg Savjeta.

 Milan Tegeltija afera odluka o ostavci Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Tegeltija nije želio da komentariše atmosferu koja ovih dana u BiH obiluje brojnim reagovanjima domaćih i međunarodnih zvaničnika, ali i javnosti u vezi sa aktuelnom situaciom u VSTS-u i pravosuđu BiH, uopšte.

Odbio je da govori i o određenim medijskim napisima da je na pojedine članove VSTS-a vršen "pritisak sa strane" da glasaju protiv predsjedavajućeg ove pravosudne institucije.

Tegeltija je u petak na svom "Tviter" nalogu napisao da će sljedeće sedmice u Banjaluci biti održana konferencija za novinare na kojoj će javnosti saopštiti svoje odluke i njihove razloge.

Na posljednjoj sjednici VSTS-a donesena su tri zaključka, od kojih se jednim predsjednik VSTS-a poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke s obzirom na to da je "usljed svih okolnosti narušeno partnerstvo između Savjeta i njegovih strateških međunarodnih partnera, što znatno otežava rad VSTS-a i započetih projekata".

Tegeltija je nakon sjednice rekao novinarima da je i sam podržao taj zaključak.

Jedan od zaključaka bio je i taj da VSTS konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava njihova bezbjednost i bezbjedan ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka i zahtjeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, s ciljem zaštite pojedinaca i nezavisnosti pravosudnog sistema uopšte.

U trećem zaključku se navodi da se VSTS ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika Savjeta na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja, jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE