• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na pomolu nova afera Milana Tegeltije: Akteri odbacili navode

Autor Dragana Božić

Portal Istraga.ba objavio je audio snimak u čijem je centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija i Milijana Buha član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Tegeltija i Buha odbacuju navode ovog portala.

 Tegeltija Potkivanje 2 Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Na snimku koji je nazvan "Potkivanje 2", prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon. Materijal su, navodi autor Avdo Avdić, redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe sa područja Banjaluke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.

"Taktiku ćete prepustiti meni, jer se vi u to ne razumijete",kaže predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na kraju telefonskog razgovora za koju Istraga tvrdi da se radi o Milijani Buhi, doskorašnjoj članici VSTV-a koja je navodno insistirala da njena sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banjaluci.

Potkivanje 2
Izvor: Youtube/Istraga

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je za Srnu da je cijela priča zlonamjerna i tendenciozna.

"Ovo su pokušaji skretanja i preusmjeravanja pažnje sa krivičnih postupaka pred pravosudnim institucijama protiv kadrova SDA, iskonstruisanim, neautentičnim i nezakonitim sadržajima", rekao je Tegeltija. 

Poput Tegeltije, i Milijana Buha, član VTSV-a odbacila je kao insinuacije navode da je preko predsjednika Savjeta Milana Tegeltije "sređivala" posao za svoju sestru, ocijenivši da je riječ o tendencioznim i zlonamjernim pokušajima diskreditacije predsjednika VSTS-a.

"Novinar Avdo Avdić lažno insinuira da sam iskoristila svoju poziciju člana VSTS-a da bih izdejstvovala imenovanje za svoju sestru Sanju Čegar, koja je bila i još uvijek je stručni saradnik Okružnog privrednog suda u Banjaluci. Ona nigdje nije ni konkurisala, a kamoli izabrana na mjesto sudije u bilo kojem sudu", rekla je Buha Srni.

Ona je dodala da njena sestra ima prirodnu i normalnu želju da konkuriše na poziciju sudije, s obzirom da je stručni saradnik u sudu.

"Svi moji razgovori sa predsjednikom VSTS su se svodili isključivo na problem sukoba interesa, odnosno pitanje njenog konkurisanja u situaciji u kojoj sam ja član VSTS-a. Predsjednik VSTS-a mi je u više navrata uvijek odgovarao da je to problem sa stanovišta sukoba interesa i da bi to podrazumjevalo moje podnošenje ostavke na mjesto člana Savjeta", rekla je Buha.

Ona je dodala da želi da skrene pažnju da je njena sestra bila izvanredan student sa prosjekom ocjena 9,3 i da ovo vidi kao pokušaj njene diskvalifikacije u bilo kojem konkursu na koji bi se u budućnosti mogla prijaviti.

"Podsjećam da procedura za imenovanje na mjesto sudije podrazumjeva da svi kandidati rade test stručnosti i pismeni test koji čini osnovu izbora na mjesto sudije, tako da to ne može biti ničija proizvoljna odluka. Odlučno odbijam svaku drugu insinuaciju koja je još jedan neuspješan, trndenciozni i zlonamjeran pokušaj diskreditacije predsjednika VSTS", istakla je Buha.

Ona je dodala da nije tražila imenovanje, niti je predsjednik VSTS-a to ikada obećavao, te da su se svi njeni razgovori sa Tegeltijom po tom pitanju vodili isključivo oko problema njenog eventualnog sukoba interesa u toj situaciji.

"Sve to je vidljivo i iz činjenice da je moja sestra još uvijek stručni saradnik na Okružnom privrednom sudu u Banjaluci", rekla je Buha i dodala da je na ove teme sa predsjednikom VSTS-a razgovarala prije nekih godinu ili dvije dana.

Kako navodi portal Istraga, upravo su imenovanja na ovaj način jedan od problema bh. pravosuđa, o čemu je u svom Godišnjem izvještaju pisao i OSCE BiH.

Dodjeljivanje ključnih pozicija u pravosuđu kao 'nagrada', a ne na osnovu zasluga, šalje veoma snažnu poruku pojedinačnim sudijama i tužiocima koji još uvijek pokušavaju da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda u BiH. Drugim riječima, čini se da za karijerno i lično napredovanje u bh. pravosuđu, veze mogu biti od većeg uticaja nego rezultati“, piše u Izvještaju OSCE-a koji je izazvao oštre reakcije predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Ova je druga afera u dvije godine u čijem je centru predsjednik VSTV-a.

Podsjećamo, prošle godine je bio glavni akter afere “Potkivanje”, ali je Komisija VSTV-a utvrdila da Milan Tegeltija ne može odgovarati, jer nije sudija.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Pravosuđe=korupcija

Desa

@Zole Jedina greska mu je sto nije u pravosudnom sistemu SDA i zapadnih ambasada, samo tuzilasto nije njihovo, ostalo su zatvorili, Sud BH, Ustavni sud, ombudsmeni, Komisije, Pravobranioci, i sad im treba tuzilastvo pa je pored Dodika ovaj Tegeltija najomrzenija licnost 99 posto prosarajevskih medija

MONDO REPORTAŽE