• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez penzije ostaje oko 40.000 boraca

Oko 40.000 boraca RS proteklog rata od januara više neće primati boračke penzije.

 Bez penzije ostaje oko 40.000 boraca Izvor: MONDO

Vlada RS predloženim izmjenama Zakona o PIO po hitnom postupku ukida garantovani penzijski osnov za demobilisane borce VRS i učesnike NOR. Ove penzije jedino će da primaju porodice poginulih boraca prošlog i Drugog svjetskog rata, a borcima će se penzije ubuduće obračunavati samo po radnom stažu, piše "Euroblic".

To znači da se borcima prve kategorije oduzima garantovani osnov penzije koji je do sada bio na nivou neto plate iz 2006. uvećane za 30 odsto.

Uprkos milionskim uštedama koje će biti ostvarane ukidanjem boračkih penzija, kao i povećanjem priliva novca u Fond PIO od veće stope doprinosa, starosne penzije neće biti veće. Novac će poslužiti za pokušaj saniranja deficita Fonda PIO koji je, prema nezvaničnim informacijama „EuroBlica“, dosegao oko 200 miliona KM.

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, najavljuje veliki otpor boraca u slučaju ukidanja boračkih penzija.

U budžetu nije izdvojen poseban novac za borce, a zakon se već šalje po hitnom postupku. On kaže da je na konsultacijama sa mandatarom dogovarao da se odvoje prava iz učešća u ratu i prava iz rada.

„Međutim, izmjene Zakona o PIO ne smiju da idu u skupštinu bez izmjena Zakona o pravima boraca. Nedopustivo je i nekorektno da to ide preko leđa onih koji su branili RS“, kaže Ćurguz.

On upozorava da se problem boraca vuče već godinu dana, a da resorno ministarstvo nije uradilo ništa.

„Svaki put hranimo prase uoči Božića. Ne može tako. Uvijek čekamo minut do 12 i bez potrebe pravimo problem, a nakon reakcije se traži rješenje“, tvrdi Ćurguz.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite priznaju da se izmjenama zakona ukidaju boračke penzije i da je to pripremljeno prije konsultacija sa BORS.

"Imajući u vidu usaglašene stavove nakon konsultacija, Vlada je spremna da razmotri mogućnost povlačenja zakona iz skupštinske procedure. Ako se to desi, onda će do kraja prvog kvartala 2011. biti doneseni novi zakoni o PIO, ali i o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih“, navode u Ministarstvu.

Međutim, u obrazloženju izmjena zakona o PIO se upozorava da bi se „nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo negativno odraziti na redovnu isplatu penzija“.

Poslanik DP u NSRS Dragan Čavić ukidanje boračkih penzija ocjenjuje kao „dezertersku osvetu“.

"Tvrdnja u obrazloženju zakona da privilegovana prava predstavljaju fiskalni teret, ustvari znači da su borci otadžbinskog rata i NOR-a teret. Teret zajednice su oni koji su zajednicu i stvorili? Ovo je morao pisati neko ko je u ratu bio dezerter", tvrdi Čavić.

On pita zašto se zakon nije izmijenio prije izbora, kada je bila ista skupštinska većina vladajuće partije.

Predsjednik PDP Mladen Ivanić ocjenjuje da Vlada ukidanjem boračkih penzija radi suprotno od obećanja.

"Ukidaju boračke penzije, a za njih nije planiran novac iz budžeta. Toliko o njihovom patriotizmu“, naveo je Ivanić.

On podsjeća da Vlada RS ukida privilegovana prava koja je sama dala kako bi „kupila glasove na izborima“.

Šef kluba poslanika SDS Vukota Govedarica kaže da sigurno neće podržati izmjene zakona, a naslov cijele priče, po njemu, bi bio „država nema para“.

Šef poslaničkog kluba SNSD Nikola Baštinac kaže da poslanici ove stranke još nisu razmotrili da li će podržati ukidanje boračkih penzija. On je jedino mogao da kaže da će imati amandmane na predloženi budžet za 2011. Njegova koleginica iz DNS Spomenka Stevanović kaže da će poslanici ove stranke imati u ponedjeljak sjednicu Kluba na kojem će razmotriti predloženi materijal za sjednicu.

Kriza kao opravdanje

Poslanici PDP u utorak na sjednici NSRS neće podržati nijedan prijedlog zakona, uključujući i budžet i ekonomsku politiku. Lider PDP Mladen Ivanić tvrdi da ekonomska politika nije ekonomska politika, jer sadrži samo jednu mjeru – povećanje poreza i doprinosa.

"Ostalo je obrazlaganje da je svjetska kriza za sve kriva. U Evropi rasterećuju privredu, a Vlada radi suprotno“, ocijenio je on.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE