• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"CIK otima Hrvatima načelnike i odbornike"

Autor Siniša Stanić

Hrvatski narodni sabor (HNS) najavio je pokretanje tužbi, te pozvao pravosudne vlasti i međunarodne organizacije da istraže navode o nezakonitom zaustavljanju brojanja glasova pristiglih poštom čime je Hrvatima oduzeto mjesto načelnika Gornjeg Vakufa-Uskoplja

 "CIK otima Hrvatima načelnike i odbornike" Izvor: FENA

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je pod potpunim nadzorom bošnjačke politike i dijela srpskih stranaka, što je najviše vidljivo u Gornjem Vakufu-Uskoplju gdje se prekinulo brojanje listića pristiglih poštom za načelnika, a gotovo identično ova otuđena institucija, prema tvrdnjama hvatskih političkih predstavnika, otela je Hrvatima po jedno odborničko mjesto i u drugim opštinama, piše "Večernji list", izdanje za BiH.

Prema istom izvoru, sličan ishod vjerovatno će biti i u Travniku sa izborom načelnika, a sve je očito priprema za opšte izbore 2022. godine kada bošnjačka stranke najavljuju da će udružene Hrvate izbaciti iz vlasti na federalnom i nivou BiH.

Hrvatski narodni sabor (HNS) najavio je pokretanje tužbi, te pozvao pravosudne vlasti i međunarodne organizacije da istraže navode o nezakonitom zaustavljanju brojanja glasova pristiglih poštom čime je Hrvatima oduzeto mjesto načelnika Gornjeg Vakufa-Uskoplja, kao i odbornika u više opština u BiH.

HNS, koji okuplja najveće hrvatske političke stranke, naveo je i da glasovi poštom nisu prebrojani te da je bilo niz manipulacija i u drugim opštinama poput Srebrenika, Kalesije ili povratničke opštine Teslić gdje je, navodno, Hrvatima nezakonito oduzet odbornički mandat koji su trebali prvi put osvojiti od završetka rata.

HNS smatra da je aktuelni saziv CIK-a nazakonito izabran, te da je pod nadzorom SDA.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE