• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sonja Karadžić zatražila da se ukloni tabla sa imenom njenog oca

Autor Brankica Spasenić

Sonja Karadžić Jovičević, kćerka Radovana Karadžića, zatražila je danas u Banjaluci da se sa Studentskog doma na Palama ukloni tabla sa imenom njenog oca.

 Sonja Karadžić ploča Radovana Karadžića Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

"Odlučila sam da se obratim na ovaj način. Primarni razlog su brojni pozivi u kojima se traži moj stav i stav Radovana Karadžića po pitanju aktuelnih dešavanja i zloupotrebe njegovog imena. I prije 25 godina smo se našli pod pritiscima i prijetnjama. Posljedice traju i do danas. Naivno je vjerovanje da u takvim okolnostima posljedice trpi malo krug ljudi. Trpe ih i drugi, cijele porodice, pa i narod u RS. Moj otac i porodica su sve godine pod sankcijama, bez obzira na završeno suđenje i presudu, a pod sankcijama je i SDS iako je davno izbacila Radovana iz članstva. Danas smo u sličnoj situaciji. Krajnje je vrijeme da se sa tim prestane, da se njegovo ime koristi kao sredstvo za treniranje strogoće i sa posljedicama po nevine ljude. Nevjerovatno da nakon pet godina od postavljanja table dobije takvu težinu kao ni kad je postavljena," rekla je Karadžić - Jovičević.

Možda će vas zanimati

Ona je navela da je postavljanje table bila odluka svih aktera lokalne i akademske zajednice koji su organizovali taj događaj, da su pozvali članove porodice, a da su onda sve godine izloženi uvredama.

"Dušebrižnici i dalje ćute na kršenje ljudskih prava mog oca i moje porodice. Bolesna potreba i ambicija da ga neko brani od mene ili člana porodice nije zaobišla ni neke medije i fanove," rekla je ona.

Smatra da od predmeta ne treba praviti dramu i likovanje, niti srpski narod od toga treba da osjeća poniženje.

"Politički naivno je vjerovanje da je ta tabla stvarni i jednini razlog, ona je sredstvo zakulisnih radnji i time je obesmišljena i ukaljana i treba biti uklonjena," rekla je.

Rekla je da njena današnja poruka nije "spasavanje Milorada Dodika".

"Da se tako bilo ko može spasiti ja bih tako prije 25 godina spasavala svog oca i porodicu. Možda je ovo na neki način spasavanje i OHR-a. Nastupam ovdje kao član porodice Radovana Karadžića, da nas jednom ostave na miru," poručila je Karadžić - Jovičević.

Visoki predstavnik Valentin Incko je u svom posljednjem izvještaju Savjetu bezbjednosti UN oštro kritikovao "veličanje ratnih zločinaca, posebno postavljanje table s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu Pale", te poručio da Miloradu Dodiku treba zabraniti putovanje u zemlje Evropske unije ukoliko ploču ne ukloni.

Studentski dom na Palama otvoren je u martu 2016. godine.

"Pritisci koje mi osjećamo prevazilaze svaku mjeru," zaključila je.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

SDSovci spašavaju Dodika

MONDO REPORTAŽE