• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lavrov: BiH nije potreban međunarodni protektorat

Autor Dragana Božić

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je večeras u Istočnom Sarajevu da BiH nije potreban nikakav međunarodni protektorat jer je zemlja već odavno postala članica Savjeta bezbjednosti UN.

 Lavrov: BiH nije potreban međunarodni protektorat Izvor: Srna

Lavrov je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka sa zvaničnicima Srpske i srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, naglasio da je Dejton temelj funkcionisanja BiH, te da treba poštovati osnovne principe ravnopravnosti konstitutivnih naroda i entiteta.

"Stav Rusije kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma jeste da snažno podržava poštovanje temeljnih principa Dejtonskog mirovnog sporazuma i poziva sve, uključujući unutrašnjopolitičke igrače, ali i one iz inostranstva da poštuju te principe", rekao je Lavrov, koji je svoju posjetu regionu započeo u Republici Srpskoj.

On je naveo da ovi osnovni principi zahtijevaju da svi problemi u BiH budu rješavani unutrašnjopolitičkim dijalogom, konsenzusom i drugim principima koji su sadržani u Dejtonskom mirovnom sporazumu, uz poštovanje principa nemiješanja u unutrašnjopolitička pitanja.

"Već danas je sazrelo pitanje predaje potpune odgovornosti za unutrašnjopolitička pitanja lokalnim političkim predstavnicima u BiH. U BiH je već odavno trebao biti zatvoren OHR, i mislim da je to anahronizam koji diskredituje naše zapadne kolege", rekao je Lavrov.

Lavrov je podsjetio da je bio učesnik pregovora o Dejtonskom mirovnom sporazumu, navodeći da dobro zna kako je teško bilo izgraditi krhku ravnotežu koja postoji danas. On je napomenuo da je svaki element u tom sistemu važan, kao i da je bez jedne komponente ugrožen cijeli sistem, što može biti prijetnja za kompletnu stabilnost.

"Dejtonski mirovni sporazum ne stvara nikakve prepreke u odnosima BiH sa stranim partnerima, uključujući i EU. Odlučivanje o tome kojom brzinom BiH treba krenuti ka EU treba biti donesena samo na osnovu temeljnih principa Dejtonskog sporazuma i mi se ne miješamo u taj proces", rekao je ruski ministar inostranih poslova.

Lavrov je naglasio da je Ruska Federacija s poštovanjem primila na znanje odluku Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, smatrajući tu odluku odgovornim rješenjem.

"Smatramo da na evropskom kontinentu ne treba stvarati nove linije podjele i u sadašnjim uslovima nam ne treba nikakva konfrontacija koju izaziva NATO sa svojim aktivnostima", rekao je Lavrov.

Ruski ministar inostranih poslova osvrnuo se i na privrednu saradnju, ističući da kompanije poput "Zarubežnjefta", "Gasproma", te Zber banka realizuju projekte koji omogućuju jačanje ekonomskih veza dvije zemlje.

"O tim projektima postoje perspektivni planovi koji treba da budu realizovani", naglasio je Lavrov.

Podsjetivši da je Rusija na početku prvog talasa virus korona ponudila pomoć Republici Srpskoj i drugim strukturama u BiH, Lavrov je naglasio da je Ruska Federacija spremna na nastavak saradnje u borbi protiv pandemije, što se prije svega odnosi na vakcinu.

"Pričali smo i o proširenju obrazovnih i humanitarnih veza između naše dvije zemlje", dodao je Lavrov, koji se osvrnuo i na saradnju gradova Ruske Federacije i Republike Srpske.

Lavrov je naglasio da je tokom susreta sa predstavnicima Republike Srpske bilo riječi o regionalnim odnosima i da je postignut zajednički stav o nepovredivosti rezultata Drugog svjetskog rata.

I hrvatski narod ima puno pravo da osigura svoje interese

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov smatra da hrvatski narod u BiH ima puno pravo da osigura svoje interese i prava koja su data u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Polazim od toga da ako Dejtonski mirovni sporazum daje jednaka prava svim konstitutivnim narodima, znači oni su svi ravnopravni. LJudi koji predstavljaju ove narode u Predsjedništvu BiH trebalo bi da poštuju njihova prava. Čim brže to shvate ovi naši vanjski igrači, tim bolje biće za budućnost BiH", izjavio je Lavrov u Istočnom Sarajevu odgovarajući na pitanje novinara kako vidi položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Lavrov je izrazio uvjerenje da je to moguće postići uz striktno ispunjenje Dejtonskog sporazuma.

"Znam da postoje pregovori o izmjeni Izbornog zakona, mislim da se narodi u BiH mogu dogovoriti o pravednom rješenju tog pitanja", zaključio je Lavrov. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE