• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Povećanje za zakup prostora zvuči ružno. Međutim, to je za kamere MUP-a"

Autor Brankica Spasenić

Ministarka finansija RS Zora Vidović pojasnila je danas u Narodnoj skupštini RS neke stavke iz prijedloga budžeta Republike Srpske za 2021. godinu, a na koje su poslanici tokom ranije rasprave imali niz zamjerki.

 "Povećanje za zakup prostora zvuči ružno. Međutim, to je za kamere MUP-a" Izvor: Srna/Milenko Šukalo

Odgovarajući na poslaničku diskusiju i kritike na velike izdvanja za zakup poslovnih prostora, Vidović tvrdi da se ne radi o klasičnom zakupu objekata.

"I meni zvuči ružno to povećanje. Ali nije to povećanje u smislu nekakvih objekata. To je povećanje zakupa kanala za postavljanje kamera od strane MUP-a RS i oko 90 odsto tog zakupa se odnosi na kamere. Zato je povećano", rekla je Vidović.

Ona je pojasnila da se prilikom procjene prihoda za 2021. godinu primjenivala konzervativna metoda jer su veći za "samo 1,5 odsto", a procjena rasta BDP-a je 2,6 odsto.

Tvrdi da su urađene velike uštede kod materijalnih troškova, za oko šest miliona u odnosu na drugi rebalans, odnosno 13 miliona KM u odnosu na prvi prijedlog budžeta za 2020. godinu.

"Prihodi su dvije milijarde i 845 miliona KM, a tekući rashodi dvije milijarde i 700 miliona KM. Prema tome, tekuće rashode finansiramo iz prihoda, a ne iz zaduženja", rekla je Vidović.

Vidović je navela da je tačno da se u 2021. godini RS zadužuje za 845 miliona KM, ali da se vraća 567 miliona KM.

"To znači da je naše neto povećanje duga za 278 miliona KM. U prošloj godini je bilo za 332 miliona KM, što znači da smo smanjili povećanje duga za 16 posto", kazala je Vidović.

Komentarišući smanjenje stavke za Centar za istraživanje rata i ratnih zločina u RS, Vidović je kazala da je to zbog toga što su sa radom prestale dvije komisije - za Sarajevo i Srebrenicu.

Dodala je i da se za zdravstvo 2021. godine izdvaja 223 miliona KM.

"Za privredu se u ovom momentu izdavaja 130 miliona KM, plus Kompenzacioni fond iz kojeg će se takođe izdvajati i plus 230 miliona KM po garantnom programu. Prema tome, za privredu se izdvaja negdje oko 400 miliona KM u 2021. godini", podvukla je Vidović.

Ona je istakla i da će javni dug biti manji za 8,8 procentnih poena u odnosu na maksimalu, a ukupan dug za 3,5 procentnih poena.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE